Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Sten Artur Dahlgren i Risinge. Död i Boo, Nacka.-Fotografen och regissören Sten Dahlgren hade en brinnande passion för filmen som konstform och det var genom hans snillrika bildkompositioner som han kom att göra sig ett namn inom den svenska filmen.Dahlgren började sin bana vid konstskolan Reimann Schule i Berlin och hans intresse kom senare att vidareutvecklas vid Otte Skölds målarskola. Han började som B-fotograf på AB Svensk Talfilm 1940 och det dröjde inte länge förrän han fick ansvara för filmfotot på egen hand....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Sten Artur Dahlgren i Risinge. Död i Boo, Nacka.

-

Fotografen och regissören Sten Dahlgren hade en brinnande passion för filmen som konstform och det var genom hans snillrika bildkompositioner som han kom att göra sig ett namn inom den svenska filmen.

Dahlgren började sin bana vid konstskolan Reimann Schule i Berlin och hans intresse kom senare att vidareutvecklas vid Otte Skölds målarskola. Han började som B-fotograf på AB Svensk Talfilm 1940 och det dröjde inte länge förrän han fick ansvara för filmfotot på egen hand. Tidigt började hans insats som fotograf att lyftas fram av kritiken. Om Dahlgrens bilder i Livet måste levas (1943) skrev Stig Almqvist i Aftontidningen att de "är sakliga och har atmosfär, stundom intensitet. Människorna har fått kött och blod och lever mer påtagligt än folk på film brukar."

Vid regissören Gösta Werners sida fotograferade Dahlgren ett tjog kort- och beställningsfilmer, både för Kinocentralen och Svensk Filmindustris räkning. Ett av de mer omskrivna resultaten av detta samarbete är kortfilmen Att döda ett barn (1953) baserad på Stig Dagermans novell, och bland annat Aftonbladet lyfte fram Dalhgrens foto: "vilka underbart stämningsmättade bilder har inte Sten Dahlgrens kamera fångat. Filmen bör vara en tankeställare för varje bilförare och den blir inte mindre uppskakande därför att man inte får se utan bara höra själva katastrofen och leva med i den ruelse som följer". Senare kom Dahlgren att själv regissera en film baserad på Dagermans författarskap, Nattens lekar (1955), som precis som Att döda ett barn var en del av en större marknadsföringskampanj, denna gång "Ansvar och nykterhet" som lanserades i kölvattnet av motbokens avskaffande.

Som långfilmsfotograf uppmärksammades också hans foto, särskilt för dess intensiva och realistiska kvaliteter. Till exempel hyllade Stockholms-Tidningens kritiker Robin Hood (Bengt Idestam-Almquist) fotot i Arne Mattssons När kärleken kom till byn (1950) och han konstaterade att det hade "verklighetsdoft". Enligt filmhistorikern Leif Furhammar var Sten Dahlgren, tillsammans med bland andra Gösta Roosling, Martin Bodin och Åke Dahlqvist, en av de filmfotografer som bidrog till att den svenska fyrtiotalsfilmen förknippas med: "en nästan bedövande skönhet i exteriörerna, en bokstavligen iögonenfallande och atmosfärrik ljussättning i interiörerna och en kärleksfullt modulerad plasticitet i närbilderna".

Som regissör gjorde Dahlgren ett knippe dokumentärfilmer om Stockholms jazzscen, och då i synnerhet Arne Domnérus och hans band Sweden All Stars. I Aftonbladet beskrevs särskilt filmen Arne Domnérus spelar som en "önskefilm" i den bemärkelsen att Dahlgren i det här fallet "fått helt fria händer att göra den efter egna önskemål", något som stod bjärt i kontrast med förutsättningarna inom beställningsfilmen.

Under karriärens slutskede arbetade han för Sveriges Radio. Mest omtalad av de produktioner han var involverad i var förmodligen TV:s omfattande serie Evert Taube, diktare och berättare (1966), ett monumentalt porträtt av den folkkära diktaren och musikern.

De sista åren tillbringade Sten Dahlgren på Österlen där han också fick tillfälle att återvända till måleriet.

Emil Stjernholm (2016)

-

Se kortfilmer fotograferade respektive regisserade och fotograferade av Sten Dahlgren på Filmarkivet.se: Att döda ett barn och Arne Domnérus spelar

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
B-foto
Fotoassistent
Redigering, klippning

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?