Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (146 st)

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1943-1953). Född i Sollefteå. Hon växte upp i Uppsala och efter skolan arbetade hon vid bankinspektionen i Stockholm samtidigt som hon tog teaterlektioner hos Calle Flygare och gjorde vid denna tid sin scendebut på Scalateatern. Redan 1941 uppmärksammades hon i Vecko-Journalens serie "En vacker flicka denna vecka" där man talade om en sällsynt och markant profil. 1944 kom hon in vid Dramatens elevskola och fick sitt genombrott examensåret 1947 som Kristina i Påsk. Detta ledde till att Gustaf Edgren gav henne rollen som Helga i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1943-1953). Född i Sollefteå.

Hon växte upp i Uppsala och efter skolan arbetade hon vid bankinspektionen i Stockholm samtidigt som hon tog teaterlektioner hos Calle Flygare och gjorde vid denna tid sin scendebut på Scalateatern. Redan 1941 uppmärksammades hon i Vecko-Journalens serie "En vacker flicka denna vecka" där man talade om en sällsynt och markant profil.

1944 kom hon in vid Dramatens elevskola och fick sitt genombrott examensåret 1947 som Kristina i Påsk. Detta ledde till att Gustaf Edgren gav henne rollen som Helga i Tösen från Stormyrtorpet (1947). Hon hade därefter en kort men rik karriär i svensk film i slutet av 1940- och början av 1950-talet innan hon gifte sig med den danske skådespelaren Poul Reichhardt och flyttade till Danmark. Där var hon mer sporadiskt verksam som skådespelerska. Hon återkom vid ett tillfälle till Sverige 1956 där hon turnerade med Riksteatern och 1957 gjorde ett gästspel i Trondheim. Efter skilsmässan från Reichhardt 1963 levde hon ett mer tillbakadraget liv och arbetade som läkarsekreterare.

Ett uttrycksfullt ansikte och utstrålning gjorde henne väl lämpad som centralgestalt i framför allt melodramer. En skribent beskrev detta med en tidstypisk och smått pekoralistisk formulering som något svalt som en daggmorgon med själ i blicken. Kanske blir denna hennes framtoning mest märkbar i en film som Iris och löjtnantshjärta (1946), där hon "bryter igenom" den stiliserade och konstruerade ramen i Alf Sjöbergs film genom sitt känslomättade spel. Hon kom också mest till sin rätt i utpräglade filmmelodramer som Tösen från Stormyrtorpet, som i rollen som den kvinnliga läkaren i Kvinna i vitt (1949) eller den goda kvinnan i Starkare än lagen (1951), där hennes ljushet stod i kontrast till den fala (Margit Carlqvist).

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?