Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1945-1998). Född Karl Gösta Prüzelius i Kungsholms församling, Stockholm. Han växte upp i en småborgerlig miljö där han förväntades gå vidare i föräldrarnas fotspår och man betraktade därför hans skådespelarintresse med mindre välvilliga ögon. Han var gymnasiekamrat med bl.a. Erland Josephson och genom gymnasieföreningen Concordias teaterverksamhet kom han i kontakt med den då fortfarande ganska okände Ingmar Bergman som regisserade de båda vid Medborgarhuset. Prüzelius sökte förgäves komma in vid Dramatens elevskola och sökte...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1945-1998). Född Karl Gösta Prüzelius i Kungsholms församling, Stockholm.

Han växte upp i en småborgerlig miljö där han förväntades gå vidare i föräldrarnas fotspår och man betraktade därför hans skådespelarintresse med mindre välvilliga ögon. Han var gymnasiekamrat med bl.a. Erland Josephson och genom gymnasieföreningen Concordias teaterverksamhet kom han i kontakt med den då fortfarande ganska okände Ingmar Bergman som regisserade de båda vid Medborgarhuset. Prüzelius sökte förgäves komma in vid Dramatens elevskola och sökte i stället sig till Göteborg och stadsteaterns elevskola där han utbildades 1941-1943. Därefter spelade han vid en mångfald av scener som Göteborgs stadsteater, Riksteatern, Oscars, Intiman, Alléteatern, Blanche, Lilla Teatern och Malmö stadsteater. Han var även en tid vid Casino som han efteråt betraktade som en nyttig läroperiod där han lärde att skapa karaktärer med mycket små medel. 1964 kom han slutligen till Dramaten som förblev hans fasta scen genom åren.

Hans distinkta röst gjorde honom också mycket anlitad som uppläsare och dubbare av animerad film. Inom filmen fick han en mycket lång och varierad karriär, ofta i biroller typ läkare, präster, som t.ex. pastor i Hedebyborna (1978, 1980 och 1982) och poliser där han bl.a. var landsfiskalen Klöverhage i flera Åsa-Nisse-filmer. Här kom förmågan att med små medel skapa pregnanta och lite lågmälda biroller väl till pass. Det var den trygga svenskheten som talade genom dessa porträtt och det var denna framtoning som gjorde hans sista stora roll som skeppsredare i Rederiet (1992-2000) till en så stor framgång hos publiken. Här stod han i många säsonger för en trygghet som var en klippa i seriens annars turbulenta handling. Han var även en inspirerande mentor för många skådespelare av yngre generationer och tog även offentligt sina yngre kolleger inom såpafacket i försvar mot deras belackare.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Röst
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?