Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (16 st)

Beskrivning

 Svensk skådespelare (filmroller 1945-1981), regissör. Född Lars Edvin Sarri i Högalids församlilng, Stockholm. Gift med skådespelaren Inga Sarri och far till skådespelaren Olle Sarri. - Lasse Sarri var uppväxt i Hornstull på Södermalm i Stockholm och började mycket tidigt att spela teater vid Lilla scenens barnteaterverksamhet. Vid sju års ålder medverkade han i en radioteaterpjäs Gustaf III och senare gjorde han 1947 scendebut på Dramaten i Två skälmar i Paradiset. Han fortsatte att spela barnroller på samma scen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare (filmroller 1945-1981), regissör. Född Lars Edvin Sarri i Högalids församlilng, Stockholm. Gift med skådespelaren Inga Sarri och far till skådespelaren Olle Sarri.

-

Lasse Sarri var uppväxt i Hornstull på Södermalm i Stockholm och började mycket tidigt att spela teater vid Lilla scenens barnteaterverksamhet. Vid sju års ålder medverkade han i en radioteaterpjäs Gustaf III och senare gjorde han 1947 scendebut på Dramaten i Två skälmar i Paradiset. Han fortsatte att spela barnroller på samma scen och vid Blancheteatern och hoppade så småningom av studierna vid Södra Latin för att ägna sig åt teater. Han började följa med på turnéer och var 1951 vid Helsingborgs stadsteater. I slutet av 1950-talet spelade han vid teaterturnéer.

Från filmdebuten i Sextetten Karlsson (1945) och under drygt tio år framåt blev han en av svensk films mer erfarna barn- och ungdomsstjärnor. En av hans mest uppmärksammade filmroller som barnstjärna blev den i Eva (1948) där han spelade huvudpersonen Bo som ung, en väl genomförd gestaltning av ett ganska problematiskt barn. En annan känd roll vid samma tid blev den i Ingmar Bergmans Fängelse (1949) som pojken i källaren. Rollen som missanpassad yngling i Vägen genom Skå (1957) ansåg han själv som en av sina mest tacksamma roller.

I tonåren började han även själv syssla med filmverksamhet med bolaget Cosmosfilm. På 1960-talet ansåg han att skådespelande var alltför otryggt och övergick mer eller mindre till att regissera och producera vid Sveriges Television. Det blev en mängd barn- och ungdomsserier, och i t.ex. Farlig kurs (1965) fullföljde han sitt intresse för gestaltning av ungdomar med problem.

P O Qvist (2004, redigerad 2018-01-31)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?