Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (19 st)

Beskrivning

Svensk regissör och skådespelare. Född i Lockne. Verksam i Frankrike 1982-2004. Död i Stockholm. Son till skådespelaren John Wilhelm Hagberg.-Rune Hagberg växte upp i en skådespelarfamilj. Han fick anställning som assistent på Europafilm och regisserade på egen hand också några beställningsfilmer innan han gjorde den omfattande satsningen på den egenhändigt skrivna och filmade ...och efter skymning kommer mörker (1947). Det är den första svenska experimentfilmen i långfilmsformat, präglad av ett djupt personligt berättande och ett...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och skådespelare. Född i Lockne. Verksam i Frankrike 1982-2004. Död i Stockholm. Son till skådespelaren John Wilhelm Hagberg.

-

Rune Hagberg växte upp i en skådespelarfamilj. Han fick anställning som assistent på Europafilm och regisserade på egen hand också några beställningsfilmer innan han gjorde den omfattande satsningen på den egenhändigt skrivna och filmade ...och efter skymning kommer mörker (1947). Det är den första svenska experimentfilmen i långfilmsformat, präglad av ett djupt personligt berättande och ett innovativt förhållande till såväl surrealismen som den filmiska expressionismen. Den berättar om en ung student som pressas hårt av sina studier och drabbas av ett nervsammanbrott som leder till ett mord. Filmen tillkom med knappa medel och tog tre år att göra. Filmen spelades in i Stockholm, huvudsakligen i Hagbergs lägenhet på Kammakargatan. Hagberg spelade själv huvudrollen, och övriga roller bekläddes av vänner och arbetskamrater. I slutfasen steg Lorens Marmstedt in som mecenat och bekostade ljudläggningen. Den ojämna tekniska kvaliteten och de höga konstnärliga ambitionerna gav filmen ett blandat mottagande, men befäste bilden av Hagberg som en outsider.

Filmen ledde inte till någon fortsätt långfilmskarriär för Hagberg, men den uppmärksammades positivt i Frankrike och Hagberg fick några smärre regiuppdrag där innan han fortsatte i Sverige med produktionen av Husmors filmer, ett arbete som pågick från 1957 till 1976. Efter sin pensionering utvandrade han till Frankrike och blev involverad i sin dotter Thérèse Hagbergs videoproduktioner, tillkomna under hennes studier vid École des Beaux Arts i Paris. Han började då själv att experimentera med video, men slutförde inga verk. Han återvände efter två decennier till Sverige där han avled.

Rune Hagbergs ...och efter skymning kommer mörker är en djärv pionjärinsats som med tiden fått den framträdande plats i den svenska filmhistorien som den förtjänar, men Hagberg bör också ihågkommas för sina beställningsfilmer, ett väsentligt inslag i den svenska filmproduktionen under flera decennier.

Lars Gustaf Andersson (2014)

Insatser

Regi
Manus
Foto
Klippning
Roll
Speaker

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?