Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (10 st)

Beskrivning

Dansös, revy- och varietéartist (filmroller 1948-1958). Född i Katarina församling, Stockholm. Avled i Enskede, Stockholm. Miss Tusensköna 1951, även korad till Miss Revy, Miss Varieté och Miss China. Gift Marianne Mortier. Började ta danslektioner vid tre års ålder för att tre år senare komma till Operabaletten. Slutade där vid 16 års ålder i avsikt att utbilda sig till sekreterare, men en väninna skickade in hennes foto till Miss Stockholm-tävlingen, som hon vann. Detta blev den första i en lång rad Miss-titlar (Miss Revy, Miss Varieté, Tusensköna,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Dansös, revy- och varietéartist (filmroller 1948-1958). Född i Katarina församling, Stockholm. Avled i Enskede, Stockholm. 

Miss Tusensköna 1951, även korad till Miss Revy, Miss Varieté och Miss China. Gift Marianne Mortier. Började ta danslektioner vid tre års ålder för att tre år senare komma till Operabaletten. Slutade där vid 16 års ålder i avsikt att utbilda sig till sekreterare, men en väninna skickade in hennes foto till Miss Stockholm-tävlingen, som hon vann. Detta blev den första i en lång rad Miss-titlar (Miss Revy, Miss Varieté, Tusensköna, Miss China med flera). Plötsligt var hon en av landets flitigast fotograferade damer i reklamsammanhang. Hon var även primadonna i olika revyer (Knäppupp, Folkets Hus, Owe Törnqvists Uppsala-revy).

Träffade 1957 sin make, flamländaren André Mortier, en av Belgiens ledande gitarrister. Med honom turnerade hon runt till de stora världsmetropolerna under artistnamnet The Gabors. Paret återvände 1965 till Sverige och bosatte sig så småningom i Stockholm.

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?