Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Sofia församling, Stockholm. Död i Saltsjöbaden.-Hon växte upp på Östermalm och när hon gick vid Stockholms högre allmänna läroverk för flickor deltog hon i den litterära föreningen Holmias med teaterverksamhet med bl.a. Gunvor Pontén som satte upp pjäser med hjälp av pojkar från andra läroverk. Efter skolan utbildade hon sig 1950-1952 vid Dramatens elevskola och var därefter vid Dramaten och Intiman, där hon blev uppmärksammad i sin roll i Ägget! (1959). Hon spelade även revy hos Karl Gerhard...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Sofia församling, Stockholm. Död i Saltsjöbaden.

-

Hon växte upp på Östermalm och när hon gick vid Stockholms högre allmänna läroverk för flickor deltog hon i den litterära föreningen Holmias med teaterverksamhet med bl.a. Gunvor Pontén som satte upp pjäser med hjälp av pojkar från andra läroverk.

Efter skolan utbildade hon sig 1950-1952 vid Dramatens elevskola och var därefter vid Dramaten och Intiman, där hon blev uppmärksammad i sin roll i Ägget! (1959). Hon spelade även revy hos Karl Gerhard Ursäkta handsken. 1963 övertog hon Alléteatern som hon drev i tre år innan hon tvingades lägga ner av ekonomiska orsaker. 1964-1965 ledde hon fästningsspelen i Varberg och 1968-1969 spelade hon vid Upsala Stadsteater. 1977 kom hon till Borås efter flera års uppehåll i skådespelandet och var verksam fram till 1985 vid den nybyggda stadsteatern. Hon bidrog även med filmmanus bl.a. under pseudonymen Pia Elitz.

Om hennes scenroller var omväxlande blev hon på grund av sitt mörka och vackra utseende enligt filmbranschens trängre normer i regel placerad i vampfacket som i Får jag låna din fru? (1959), Sommar och syndare (1960) och Vaxdockan (1962). Senare upplevde hon onekligen rollfacket "sexbomb" som inskränkt och filmkarriären falnade så småningom av, där hennes sista roll kom i tv-filmen Frihet i Bremen (1975).

Hon var först gift med skådespelaren Måns Westfelt och senare med regissören Arne Mattsson.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?