Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (10 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1945-1984). Född Elisaveta von Gersdorff i Petrograd, Sovjetunionen. Gift Oxenstierna. Avled i Engelbrekts församling, Stockholm. Hon var dotter till baronen Nicolai von Gersdorff, som flydde till Dresden 1925, där fadern blev anställd vid det svenska konsulatet. Vid sju år ålder sattes hon i balettskola vid Dresdenoperan och studerade även teater vid Akademie für Teater und Musik i samma stad och var därefter engagerad vid Teater des Volkes i Dresden. Vid krigsslutet flydde familjen till Sverige där hon bestämde sig för att bli...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1945-1984). Född Elisaveta von Gersdorff i Petrograd, Sovjetunionen. Gift Oxenstierna. Avled i Engelbrekts församling, Stockholm.

Hon var dotter till baronen Nicolai von Gersdorff, som flydde till Dresden 1925, där fadern blev anställd vid det svenska konsulatet. Vid sju år ålder sattes hon i balettskola vid Dresdenoperan och studerade även teater vid Akademie für Teater und Musik i samma stad och var därefter engagerad vid Teater des Volkes i Dresden. Vid krigsslutet flydde familjen till Sverige där hon bestämde sig för att bli skådespelare. Hon fick plats i Cramérbaletten 1945 och fick sin chans när man sökte en aktör för rollen som Puck i En midsommarnattsdröm som skulle sättas upp på Skansen 1946. Trots att hon inte kunde svenska lärde hon sig rollen utantill och slog igenom med denna. 1947 kom hon till Chinavarietén och därefter till Blanche och Oscarsteatern. På 1960-talet började hon med praktisk teaterverksamhet: hon arbetade som teaterkonsulent hos ABF 1965-1980, och drev barnteatergruppen Öppna Teatern från 1967 samt den uppsökande teaterverksamheten KUL-TUR-bussen från 1973 till en bit in på 1980-talet. Hon var under många år gift med regissören Lars-Eric Kjellgren och medverkade i ett par av hans filmer, Säg det med blommor (1952) och Flyg-Bom (1952) i huvudrollen som en ofta komisk och spirituell dam med en mimiskt och fysiskt inlevelsefull framtoning.

(P O Qvist 2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?