Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk regissör. Född i Stockholm som Alexander Willy Hugo Person Jute. Avled i Alicante, Spanien. Studier vid Stockholms Högskola och gick därefter i lära vid företaget Förberg-Film.-Alex. Jute var en kortfilmsregissör som under större delen av sin karriär befann sig i ett slags medieskugga trots att hans kortfilmer - ofta gjorda på beställning av olika företag, organisationer eller politiska partier - nådde en mycket stor publik när de visades på biografer och i andra sammanhang. Efterhand kom han också av filmkritiker att beskrivas som en av...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör. Född i Stockholm som Alexander Willy Hugo Person Jute. Avled i Alicante, Spanien. Studier vid Stockholms Högskola och gick därefter i lära vid företaget Förberg-Film.

-

Alex. Jute var en kortfilmsregissör som under större delen av sin karriär befann sig i ett slags medieskugga trots att hans kortfilmer - ofta gjorda på beställning av olika företag, organisationer eller politiska partier - nådde en mycket stor publik när de visades på biografer och i andra sammanhang. Efterhand kom han också av filmkritiker att beskrivas som en av Sveriges allra främsta kortfilmare.

När Jute började studera vid Stockholms högskola väcktes också hans filmintresse och snart började han engagera sig i skolans teater- och filmstudioverksamhet. Detta var något som kom att ha stor inverkan på hans framtida yrkesval. På Förberg-Film och genom Einar Förbergs försorg lärde han sig grunderna i regissörsyrket varpå bolag som Kinocentralen, Nordisk Tonefilm och Svensk Talfilm snart började efterfråga hans tjänster. Kortfilmsbranschen på 1930-talet har han själv beskrivit som charmfull, bohemisk och improviserande. De filmer Jute arbetade med på den här tiden gick oftast ut på att presentera en industri och dess produkter.

På 1940-talet kom Jute framförallt att arbeta med beställningsfilmer där reklamen inte avsåg faktiska konsumtionsvaror utan snarare var av vad man på den tiden kallade "goodwill-karaktär". Hans kortfilm Stanna en stund! (1948), som beställdes av Postsparbanken och fotograferades av Sten Dahlgren, vann första pris i dokumentärfilmskategorin "kulturfilmer om sociala problem" vid filmfestivalen i Venedig 1950. Filmkritikern Jurgen Schildt hyllar det faktum att filmen handlar om det mesta utom sparbanker och han har också kallat den för "den kanske finaste svenska kortfilm som gjorts." Även filmer som John Carlsson - postbusschaufför (1947) och Män och stål (1954) kom att uppmärksammas för sina konstnärliga ambitioner inom en genre som ofta kritiserades för att lägga band på filmskaparnas kreativitet.

Efter uppmärksamheten med Stanna en stund! gjorde Jute sin första och enda långfilm, Under svällande segel (1952), efter författaren Mårten Edlunds förlaga. Filmen, som dels spelades in ombord på skeppet S/V Sunbeam och dels på plats i västindiska Barbados och Martinique, lyftes för sitt bildspråk men kritikerna blev besvikna på dialogen som ansågs vara krystad. Jute, som utnämnts till ett lovande framtidsnamn, gjorde inga fler långa spelfilmer.

Under den senare delen av karriären startade Alex. Jute företaget AB Colorfilm och kom därefter att arbeta med utbildning och undervisning inom den alltmer växande reklamfilmbranschen. Nekrologen, skriven av vännerna Sven Georg Lundquist från Reklamfilmklubben och Lars Werner från Dramatiska institutet, lyfter särskilt fram Jutes "lyhördhet" och "känsla för estetisk kvalitet", två egenskaper som tycks ha varit centrala i beställningsfilmsbranschen vid den här tidpunkten.

Emil Stjernholm (2016)

Se valfilmen I sommartid regisserad av Alex. Jute och James Harker på Filmarkivet.se

 

Insatser

Regi
Manus
Idé
Producent
Redigering
Dialog

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?