Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (7 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1943-1990). Född Ulf Olav Johansson i Kungsholms församling, Stockholm, död Oscars församling, Stockholm. Han blev tidigt teaterintresserad men när han inte fick vara med och spela skolteater vid Södra Latin i Stockholm hyrde han själv en lokal och gjorde egna uppsättningar. Därefter bedrev han 1940-41 studier vid Gösta Terserus teaterskola, den s.k. Studion vid Munkbron, och fortsatte under krigsåren till Åbo svenska teater. Hans skådespelarkarriär kom därefter under en tid att i mycket följa i Ingmar Bergmans fotspår. Han var med i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1943-1990). Född Ulf Olav Johansson i Kungsholms församling, Stockholm, död Oscars församling, Stockholm.

Han blev tidigt teaterintresserad men när han inte fick vara med och spela skolteater vid Södra Latin i Stockholm hyrde han själv en lokal och gjorde egna uppsättningar. Därefter bedrev han 1940-41 studier vid Gösta Terserus teaterskola, den s.k. Studion vid Munkbron, och fortsatte under krigsåren till Åbo svenska teater. Hans skådespelarkarriär kom därefter under en tid att i mycket följa i Ingmar Bergmans fotspår. Han var med i dennes ensemble i Helsingborg och senare i Malmö på 1950-talet. Senare skildes deras vägar och Ulf Johanson verkade på skilda scener som Upsala stadsteater 1955-1959, Göteborgs stadsteater 1959-1961 och Riksteatern. 1961-62 var han i Malmö och Helsingborg samt 1962-1964 vid Stockholms stadsteater innan han 1964 kom till Dramaten som sedan blev hans fasta bas. Han var också flitigt anlitad av Radioteatern.

Han var, som Bengt Jahnsson konstaterade i sitt eftermäle, en apart och egensinnig skådespelare som adlade det senare till stor konst,. Han var särskilt lämplig för modern och udda dramatik typ Samuel Beckett. Bergman gav honom aldrig några stora filmroller men i de biroller han uppträder framstår han med stor pregnans, ofta som en lite cynisk uttalare av svarta komiska repliker såsom läkaren som uppträder i ett förhörsrum i Skammen (1968).

Flertalet andra roller i film och tv var även de i regel ganska små. Större uppgifter hade han t.ex. som huvudpersonens far i En enkel melodi (1974), Gustaf Fröding i tv-filmen Sjung vackert om kärlek (1976), som byggde på en Dramatenuppsättning. Även om han i mycket var en skådespelare som verkade i det fördolda och sällan fick de stora rubrikerna fick han åtskilliga utmärkelser såsom Teaterförbundets De Wahl-stipendium 1960 och 1988, Svenska Dagbladets Thaliapris 1974, Dramatens O'Neill-stipendium 1983, inte minst för sina Tjechovtolkningar, det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 1989 samt den kungliga medaljen Litteris et artibus 1990. Han var gift med skådespelerskan Ingrid Borthen.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?