Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelerska (filmroller 1952-1956). Född Ingrid Marianne Skoglund i Göteborg, död i Uppsala.-Hon beslutade sig tidigt för att bli skådespelare men mötte motstånd från föräldrarna. Hon utbildade sig till kontorist och började arbeta på kontor men studerade på kvällarna vid Pickwickklubbens teaterskola i Göteborg och fortsatte sedan 1951 med teaterlektioner vid Gösta Terserus teaterskola i Stockholm. Där blev hon upptäckt av Schamyl Bauman som gav henne en roll i filmen Klasskamrater (1952). Redan då hyllades hon som en "ny Signe...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelerska (filmroller 1952-1956). Född Ingrid Marianne Skoglund i Göteborg, död i Uppsala.

-

Hon beslutade sig tidigt för att bli skådespelare men mötte motstånd från föräldrarna. Hon utbildade sig till kontorist och började arbeta på kontor men studerade på kvällarna vid Pickwickklubbens teaterskola i Göteborg och fortsatte sedan 1951 med teaterlektioner vid Gösta Terserus teaterskola i Stockholm. Där blev hon upptäckt av Schamyl Bauman som gav henne en roll i filmen Klasskamrater (1952). Redan då hyllades hon som en "ny Signe Hasso".

Hon vidareutbildade sig 1951-1954 vid Dramatens elevskola och fick sitt sceniska genombrott i Babels torn. 1955-1956 var hon vid Helsingborgs stadsteater och slutligen vid tiden för sin förtidiga bortgång vid Upsala Stadsteater, där hon bl.a. gjort uppmärksammade roller i Anne Franks dagbok (1956) och som Kristina i Mäster Olof (1957), som blev hennes sista roll.

Hon ansågs vid denna tid allmänt som en av svensk films mest lovande unga skådespelare med bl.a. rollen som känslig prästdotter i Saljefilmatiseringen Vingslag i natten (1953) och skolflicka i Swing it, fröken (1956). Hon hade en stor utstrålning av både sprödhet och stor intensitet och ansågs, mot bakgrund av hennes korta skådespelarbana, ha ett osedvanligt stort tekniskt kunnade.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?