Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1952-1998). Född Åke Bertil Lagergren i Västra Vingåker, Södermanlands län, död i Lidingö. Han studerade vid Gösta Terserus teaterskola och tog även privatlektioner för Ivar Kåge innan han började sin skådespelarbana inom den s.k. källarteatern i Gamla stan, sedermera Munkbroteatern 1952-1957. Senare var han en längre period vid Dramaten mellan 1964 och 1988 med avbrott för åren 1972-1975 då han var chef för Norrbottensteatern, där han väckte viss kontrovers. Han var en av svensk films och tv:s specialister på...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller 1952-1998). Född Åke Bertil Lagergren i Västra Vingåker, Södermanlands län, död i Lidingö.

Han studerade vid Gösta Terserus teaterskola och tog även privatlektioner för Ivar Kåge innan han började sin skådespelarbana inom den s.k. källarteatern i Gamla stan, sedermera Munkbroteatern 1952-1957. Senare var han en längre period vid Dramaten mellan 1964 och 1988 med avbrott för åren 1972-1975 då han var chef för Norrbottensteatern, där han väckte viss kontrovers.

Han var en av svensk films och tv:s specialister på allehanda aparta figurer. Det nollställda ansiktet och den något späda uppenbarelsen i kombination med en speciell och avmätt, korrekt röst bidrog i hög grad till detta.

Han var gift med skådespelerskan Emelie Gemzell Lagergren.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?