Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

 Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1947) och regissör. Född Fritz-Olof Thunberg i Västerås. Död i Nacka, Stockholms län. Farfar till aktivisten Greta Thunberg. --- Olof Thunberg blev tidigt teaterintreserad och i sin ungdom arbetade han bl.a. vid ASEA i hemstaden och bildade där tillsammans med några andra teaterintresserade amatörer (bl.a. Lars Ekborg och sedermera skalden Bo Setterlind) teaterklubben Scenklubben. Verksamheten här ledde vidare till Calle Flygares teaterskola i Stockholm och i slutet av 1940-talet började...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare (film- och TV-roller från 1947) och regissör. Född Fritz-Olof Thunberg i Västerås. Död i Nacka, Stockholms län. Farfar till aktivisten Greta Thunberg.

---

Olof Thunberg blev tidigt teaterintreserad och i sin ungdom arbetade han bl.a. vid ASEA i hemstaden och bildade där tillsammans med några andra teaterintresserade amatörer (bl.a. Lars Ekborg och sedermera skalden Bo Setterlind) teaterklubben Scenklubben. Verksamheten här ledde vidare till Calle Flygares teaterskola i Stockholm och i slutet av 1940-talet började han spela i folkparkerna. Därefter studerade han 1950-1952 vidare vid Dramatens elevskola. Efter examen kom han till Norköping-Linköpings stadsteater där han förblev till 1956 och var efter detta i huvudsak frilans. I Stockholm uppträdde han på bl.a. på Intima teatern och Dramaten samt spelade revy på Casinoteatern.

På grund av sin mångsidighet blev han flitigt engagerad. 1953-1956 gjorde han sig bemärkt som uppläsare av skräck i radion under rubriken Mannen i svart (återupplivad i en scenföreställning på Teater Plaza 1997). Därutöver har spelade han en lång rad filmroller, sällan större roller, men väl så profilerade som en rad charmiga trivselgestalter med trygg stämma, inte sällan med viss satirisk skärpa. Detta märks väl i t.ex. mindre roller i så skilda sammanhang som organisten i Nattvardsgästerna (Ingmar Bergman, 1963) eller expert i TV-serien Niklasons. Han hade också större roller som herr Dardanell i Johan Bergenstråhles tolkning på TV av folklustspelet Herr Dardanell och hans upptåg på landet (1965) och den satiriskt utformade programledaren Bubben i TV-filmen Biprodukten (1969), en lätt förklädd parodi på Lennart Hyland. För svenska barn var och är han även känd som rösten för såväl Bamse som Agaton Sax på film, skiva och kassettband.

Under 1990- och 2000-talen syntes han bl.a. som den mer allvarligt tecknade kyrkoherden i serien Tre Kronor (1994-1995) och som vårdfall på äldreboendet i Solbacken avd. E (2003). Han regisserade också en del för TV i olika genrer som drama, revy och musikal. 1952 fick han folkparkernas stipendium.

 P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-16 och 2020-02-26

Insatser

Roll
Röst
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?