Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk konstnär och filmare. Född Per Åke Karlung i Brännkyrka församling, Stockholm. Död i Högalids församling, Stockholm.-Åke Karlung är en av den svenska konstens stora särlingar; kompromisslös och ständigt sökande nya vägar. Han var verksam som bildkonstnär men framträdde också tidigt med experimentella ljudkompositioner på Fylkingen i Stockholm. Han var också filmare, och som sådan en multimedieartist som djärvt och nyfiket överskred konventionens gränser. Karlung gjorde framförallt under 1960-talet ett stort antal...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk konstnär och filmare. Född Per Åke Karlung i Brännkyrka församling, Stockholm. Död i Högalids församling, Stockholm.

-

Åke Karlung är en av den svenska konstens stora särlingar; kompromisslös och ständigt sökande nya vägar. Han var verksam som bildkonstnär men framträdde också tidigt med experimentella ljudkompositioner på Fylkingen i Stockholm. Han var också filmare, och som sådan en multimedieartist som djärvt och nyfiket överskred konventionens gränser. Karlung gjorde framförallt under 1960-talet ett stort antal filmer, varav dock endast ett fåtal färdigställdes helt och kunde visas, då framför allt inom ramen för de happenings och utställningar som organiserades på Moderna Museet.

Hans mest kända verk är Generalrepetition för självmord (1963), Homo Ludens (1964 – 1965), Det värdelösa leendet (1965) och Aliena Kadabra (1969). Filmerna består av collage, överlagringar, animationer blandade med fotografiska dokumentationer och textinslag; allt ackompanjerat av en egensinnig ljudbild, dov och dissonant. Det genomgående temat är civilisationskritik och en skeptisk hållning till den konstinstitution inom vilken Karlung själv verkade. Hans pessimistiska och samtidigt humoristiska kritik är ofta uppblandad med religionshistoria och mysticism, fält han ägnade ett djupt och allvarligt studium. Filmerna var genomgående kopplade till specifika och nyskapande visningssammanhang och han var därmed också en tidig och på svensk botten närmast unik företrädare för den gren av avantgardefilmen som kallas expanded cinema. Aliena Kadabra inramades 1972 av en utställning med samma namn på Moderna Museet, vilken kom att bli Karlungs mäktigaste konstnärliga manifestation. 1979 gjorde han utställningen "Babels torn", också den på Moderna Museet, vilken dokumenterades av filmaren Olle Hedman i Glo-Babel (1979).

Karlung måste i ett historiskt perspektiv ses som en av den svenska experimentfilmens pionjärer som fortfarande väntar på internationellt erkännande.

Lars Gustaf Andersson (2012)

Insatser

Regi
Producent
Ljudtekniker
Roll
Teknisk rådgivare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?