Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1955) och regissör. Född Magda-Lena Elisabet Söderblom i Katarina församling, Stockholm. Dotter till skådespelaren Åke Söderblom.-Hon är uppväxt i Göteborg och med ett rikt skådespelararv som dotter till Åke Söderblom. Modern Ann Mari (senare Ström) var också skådespelare liksom morföräldrarna Anna Lisa och Albin Lindahl och det var närmast oundvikligt att hon till sist skulle hamna vid teatern. 1953 började hon spela vid Atelierteatern, där hon även hade andra sysslor, och därefter utbildades hon...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1955) och regissör. Född Magda-Lena Elisabet Söderblom i Katarina församling, Stockholm. Dotter till skådespelaren Åke Söderblom.

-

Hon är uppväxt i Göteborg och med ett rikt skådespelararv som dotter till Åke Söderblom. Modern Ann Mari (senare Ström) var också skådespelare liksom morföräldrarna Anna Lisa och Albin Lindahl och det var närmast oundvikligt att hon till sist skulle hamna vid teatern. 1953 började hon spela vid Atelierteatern, där hon även hade andra sysslor, och därefter utbildades hon 1954-1956 vid Göteborgs stadsteaters elevskola. Hon spelade revy för Stig Lommer i Köpenhamn och vid Vasateatern i Stockholm. 1957-1960 var hon vid Folkteatern i Göteborg och sedermera från 1963 vid Stockholms stadsteater som därefter blev hennes fasta scen. Där kom hon att bli del av de nyskapande teaterformer med uppsökande teater för barn och ungdom som kom att bli teaterns särmärke. Sålunda var hon med i sådana uppmärksammade föreställningar som Tjejsnack (1971), Ge mig adressen (1972), som blev tv-serien Moa, Östen och Stellan (1974) och Kärleksföreställningen (1973, som även gjordes för tv 1975). Från 1977 har hon också ägnat sig åt regi.

Som filmskådespelare gjorde hon redan på 1950-talet efter filmdebuten som internatflicka i Flickan i regnet (1955) stor succé framför allt i filmen Fröken April (1958), som i viss mån präglat den allmänna bilden av henne framöver som piggögd komedienne. Sedermera har hennes karaktärer blivit av det mer mogna slaget. Hit kan man även räkna det samarbete hon haft med Gösta Ekman i några komiska tv-sammanhang som första Papphammar-serien Herr och Fru Papphammar (1978) och En fot i graven (2001).

Hon har varit gift med skådespelaren Ove Tjernberg och är mor till musikern Per Tjernberg. Hon är även halvsyskon med musikern och filmmusikkompositören Ted Ström.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Sångare
Instrumentalist

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?