Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1956). Född i Boden, Norrbotten. Far till skådespelaren Johan Gry. - Han spelade revy i skolan hemma i Boden och kom senare till Uppsala där han var verksam vid studentteatern. Nilsson utbildade sig vidare 1952-1954 vid Göteborgs stadsteaters elevskola och återvände sedan till Upsala stadsteater där han var fem år och ytterligare tre år i Helsingborg innan han kom till Göteborgs stadsteater där han förblev. I likhet med många andra skådespelare var det TV som bar upp hans berömmelse. Han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1956). Född i Boden, Norrbotten. Far till skådespelaren Johan Gry.

-

Han spelade revy i skolan hemma i Boden och kom senare till Uppsala där han var verksam vid studentteatern. Nilsson utbildade sig vidare 1952-1954 vid Göteborgs stadsteaters elevskola och återvände sedan till Upsala stadsteater där han var fem år och ytterligare tre år i Helsingborg innan han kom till Göteborgs stadsteater där han förblev.

I likhet med många andra skådespelare var det TV som bar upp hans berömmelse. Han tillhörde de som regelbundet medverkade i alla omgångar av serien Hem till byn, från dess början 1971. Hans roll där som skogsarbetare, hembrännare och "sanningsägare" hör till den mer folkliga kategorin med rötter i Janne Vängman-traditionen och han framställde den i en nedtonad och chosefri stil. Med samma diskreta medel har han också bl.a. framställt en av de garvade poliserna i de olika serieomgångarna om kriminalkommissarie Jörgensen från Polisen som vägrade ge upp (1984) och framåt. På 2000-talet sågs han i Maria Bloms succédebut Masjävlar (2004). Han har anlitades också ofta som uppläsare där hans distinkta, lätt knarrande röst blev kongenial för texter av framför allt Raymond Chandler.


P O Qvist (2004), redigerad 2013-13-04 och 2018-12-20.

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?