Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (6 st)

Beskrivning

Österrikisk-svensk författare, kulturpersonlighet, debattör, direktör och grundare av Svenska Filminstitutet. Född Harry Leo Schein i Wien. Kom till Sverige 1939. Avled i Djursholm. Verkställande direktör Svenska Filminstitutet 1963-1970 samt 1972-1978. Gift 1956 med skådespelaren Ingrid Thulin.-Som arkitekt bakom filmreformen som resulterade i Svenska Filminstitutet är Harry Schein en av de mest inflytelserika personerna i den svenska filmhistorien. Han var också en av de mest omstridda.Harry Leo Schein kom som ensamt judiskt...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Österrikisk-svensk författare, kulturpersonlighet, debattör, direktör och grundare av Svenska Filminstitutet. Född Harry Leo Schein i Wien. Kom till Sverige 1939. Avled i Djursholm. Verkställande direktör Svenska Filminstitutet 1963-1970 samt 1972-1978. Gift 1956 med skådespelaren Ingrid Thulin.

-

Som arkitekt bakom filmreformen som resulterade i Svenska Filminstitutet är Harry Schein en av de mest inflytelserika personerna i den svenska filmhistorien. Han var också en av de mest omstridda.

Harry Leo Schein kom som ensamt judiskt flyktingbarn till Sverige 1939. Som sextonåring hade han redan arbete som laboratoriebiträde vid Wenner-Grens institut för experimentell biologi, samtidigt som han påbörjat studier vid Stockholms Tekniska Institut. Han blev expert på vattenrening, förvärvade ett företag i branschen, och blev vid försäljningen av det 1960 ekonomiskt oberoende.

Vid det laget var Schein en profil även inom kulturen och politiken. Han hade på 1940-talet gått med i Clarté, partipolitiskt obunden socialistisk förening som drog till sig intellektuella, han skrev filmkritik i Bonniers Litterära Magasin (1948-1956), han gifte sig 1956 med Ingrid Thulin. Kunskaperna i ekonomi och film tillsammans med kontakterna inom politiken - Schein var socialdemokrat - utnyttjades då Schein förhandlade fram filmreformen, som trädde i kraft 1963. Schein blev själv första chefen för Filminstitutet.

Avsikten var att en del av intäkterna från biobiljettförsäljningen skulle gå till Filminstitutet, som skulle slussa tillbaka en del till filmbranschen som stöd till kvalitetsfilm. Dessutom inrättades bl.a. en filmskola. Åtgärderna fick effekt och förändrade den svenska filmens landskap, som Schein planerat.

Samtidigt misslyckades Schein med att knyta band med de nya unga filmare som fick glädje av reformen. Han var en intelligensaristokrat, kunde uttrycka sig arrogant och i debatt bli sårande skarp. 1960-talets unga radikala filmare kunde i förhållande till Filminstitutets VD känna sig överkörda. Många ansåg att han samlade alltför mycket makt hos sig själv, och hans goda kontakter med t.ex. Olof Palme och Ingmar Bergman fick honom att framstå som en etablissemangets man. Harry Scheins tid som chef för Filminstitutet kantades av debatter med det unga Filmsverige. Tonen kunde bli hätsk.

Den 29 november 1977 publicerades i Expressen en artikel undertecknad av 42 regissörer med rubriken "Han bestämmer för mycket". Det s.k. Regissörsuppropet undergrävde Scheins position. Den borgerliga regering som efter ett långt socialdemokratiskt maktinnehav tillträtt 1976, förlängde inte som väntat Scheins förordnande, varpå han avgick i februari 1978.

Schein fortsatte att synas och höras i det svenska kultur- och näringslivet. Han var t.ex. VD för Sveriges Investeringsbank 1983-1987, och han var som briljant stilist uppskattad skribent och debattör. Han utkom även med flera böcker - han hade 1962 debuterat med "Har vi råd med kultur?" - där varken de självbiografiska verken eller artikelsamlingarna led brist på debattlusta.

Mårten Blomkvist (2011)

Utmärkelser

Pris Stockholm 1994 (hedersdoktor vid filosofiska fakulteten vid Stockholms universitet)
Festivalpris Sorrento 1978 (Vittorio De Sica-priset)
Robin Hoods plakett Stockholm 1978
Guldbagge Stockholm 1970 Juryns specialbagge
Svenska Filmakademins silverplakett Stockholm 1969
Chaplin-priset Stockholm 1963

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?