Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Stockholm. Hon föddes in i skådespelarvärlden som dotter till pianisten, musikdirektören och läraren Knut Brodin och med en mor som var dans-, sång- och talpedagog. I sin barndom sysslade hon med en del teaterverksamhet tillsammans med sin kusin Christina Schollin. Efter ett år vid Terserus teaterskola 1956 antogs hon 1957 vid Dramatens elevskola efter ett andra försök. Hon fick sitt genombrott vid Dramaten examensåret 1960 och fick då även sin första huvudroll på film i Tre önskningar (1960) där hennes insats blev allmänt...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Stockholm.

Hon föddes in i skådespelarvärlden som dotter till pianisten, musikdirektören och läraren Knut Brodin och med en mor som var dans-, sång- och talpedagog. I sin barndom sysslade hon med en del teaterverksamhet tillsammans med sin kusin Christina Schollin. Efter ett år vid Terserus teaterskola 1956 antogs hon 1957 vid Dramatens elevskola efter ett andra försök. Hon fick sitt genombrott vid Dramaten examensåret 1960 och fick då även sin första huvudroll på film i Tre önskningar (1960) där hennes insats blev allmänt lovprisad. Hon tillhörde tv-teaterensemblen 1961-1962, där hon bl.a. uppmärksammades för huvudrollen i Det går an (1963), och har därefter mestadels varit knuten till Dramaten. 1962-63 drev hon Lilla Teatern (tidigare Nya Teatern) tillsammans med Björn Gustafson, Per Myrberg och Monica Nielsen.

I sina roller får hon ofta förkroppsliga en form av nära vardaglighet, tydligt i t.ex. tv-serier som Hedebyborna (1978, 1980 och 1982), där hon spelade den livskraftiga alkoholisthustrun, Goda grannar (1987), som den rättrådiga caféinnehavaren samt inte minst som den resoluta sjuksystern Berit i de olika omgångarna av den mycket populära tv-serien Skärgårdsdoktorn (1997, 1998 och 2000). Bakom denna skenbara vardaglighet döljer sig dock en mycket gedigen kunskap och teknik samt talang för både komedi och mer dramatiska roller. Hon är en ofta anlitad uppläsare.

Hon har erhållit Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium 1960, Teaterförbundets De Wahl-stipendium 1974, det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 1994 samt den kungliga medaljen Litteris et artibus 1997. Hon är gift med författaren Gösta Friberg.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?