Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller ca 1961-2002). Född i Borås, död i Malmö. I sin ungdom spelade han amatörteater i uppväxtorten Smålandsstenar och började studera vid handelsskola men övergick snart till skådespelarbanan. Efter ofullbordade studier under några månader vid Willy Koblancks teaterskola blev han 1959 elev vid Malmö Stadsteaters elevskola. Under elevtiden upptäcktes han av Ingmar Bergman som gav honom en av huvudrollerna i Såsom i en spegel (1961) och därmed en omedelbar berömmelse. Samtidigt gjorde han sin scendebut i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller ca 1961-2002). Född i Borås, död i Malmö.

I sin ungdom spelade han amatörteater i uppväxtorten Smålandsstenar och började studera vid handelsskola men övergick snart till skådespelarbanan. Efter ofullbordade studier under några månader vid Willy Koblancks teaterskola blev han 1959 elev vid Malmö Stadsteaters elevskola. Under elevtiden upptäcktes han av Ingmar Bergman som gav honom en av huvudrollerna i Såsom i en spegel (1961) och därmed en omedelbar berömmelse. Samtidigt gjorde han sin scendebut i Världsomseglaren.

Efter elevskolan var han 1962-1963 engagerad vid vid Malmö stadsteater och gjorde sig bemärkt som en specialist på närmast pojkaktiga och charmiga karaktärer, bl.a. gjorde han succé som ung, blyg man i en komedimellanspelserie ingående i tv-underhållningsprogrammet Bia litt (1961).

Efter Malmötiden följde Stockholm där han 1963-1966 kom att ingå i TV-teaterensemblen, engagemang vid olika privatteatrar samt 1965-66 och 1970-71 vid stadsteatern. 1971-1973 var han engagerad vid Dramaten. Han kom även att gästspela vid danska teatrar, bl.a. Det kongelige i Köpenhamn, och gjorde 1969 succé som Hamlet i Ålborg. 1973 återkom han till Malmö och stadsteatern, där han 1986-1989 även fungerade som dramachef.

Hans veka framtoning gjorde honom till stor tonårsidol under de första åren. Det pojkaktiga utseendet kom även att utnyttjas för en del psykopatiska eller labila karaktärer som jagad mördare i Jakten (1965), ung desperado i amatörproduktionen Den ödesdigra klockan (1966) eller som misstänkt ung sexualmördare i tv-pjäsen Nidingen (1966).

Han fick Kvällspostens Thaliapris för sin tolkning av The Torch Song Trilogy. 1962 erhöll han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Silberner Bär (Silverbjörn) Berlin 1966 Jakten (roll)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?