Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1962). Född Hans Gustav Wigren i Umeå. Gift med skådespelaren Maria Hjalmarsson.-När Hans Wigren gick i realskolan i hemstaden Umeå blev han medlem i Umeå Shakespearesällskap och började spela där. I gymnasieåldren flyttade han med sin familj till Helsingborg och yppade då sina planer att bli skådespelare. Han tog privatlektioner för Måns Westfelt medan han gick ut skolan och kom 1960 in vid Göteborgs Stadsteaters elevskola, där han 1962 blev premiärelev och 1963 engagerad vid Göteborgs stadstetater...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1962). Född Hans Gustav Wigren i Umeå. Gift med skådespelaren Maria Hjalmarsson.

-

När Hans Wigren gick i realskolan i hemstaden Umeå blev han medlem i Umeå Shakespearesällskap och började spela där. I gymnasieåldren flyttade han med sin familj till Helsingborg och yppade då sina planer att bli skådespelare. Han tog privatlektioner för Måns Westfelt medan han gick ut skolan och kom 1960 in vid Göteborgs Stadsteaters elevskola, där han 1962 blev premiärelev och 1963 engagerad vid Göteborgs stadstetater innan han 1966 flyttade till Stockholm och stadsteatern, där han förblivit med vissa uppehåll och engagemang på annat håll.

1967-1969 var han knuten till TV-teatern, 1971-1975 var han rektor för Scenskolan i Stockholm och 1989-1992 chef för Västmanlands länsteater. Under 1960- och 70-talen främst var han engagerad i vänsterinriktad teaterverksamhet. Han var en av grundarna av Aktivistgruppen för socialistiskt teaterarbete och Teatercentrum.

Under det sena 1990-talet har han bedrivit pedagogisk verksamhet för teateramatörer i det s.k. Skärholmenprojektet. Han var i mycket en del av den aktivistiska vänsterteatern när det begav sig och var med och grundade Fria Teatern, där han blev känd genom att vara dockan Viktor i tv-serierna om Ville, Valle och Viktor (1970 och 1972), som genomgranskade Sverige på sin tid, liksom i en annan pjäs av gruppen som Vem betalar kalaset? (1971). Har också gjort en del karaktärssroller av det mörkare slaget som den hotfulle raggaren Money  i debutfilmen Chans (1962), den försupne äkte mannen och fadern i tv-serien efter Moa Martinsons Mor gifter sig (1979) samt bedragen äkta man som tar livet av sig i Rederiet (1996-1997).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?