Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1963). Född Bengt Ivar Wiklander i Örgryte, Göteborg.Han är växte upp i Nossebro på västgötska landsbygden. Redan i småskolan deltog han i teateraktiviteter och hade bestämda åsikter om hur det skulle göras. Han fortsatte spela teater inom IOGT:s scoutverksamhet. 1957-1960 genomgick han Calle Flygares teaterskola efter att förgäves komma in vid Göteborgs stadsteaters elevskola och gjorde vid samma tid 1959 sin debut hos Kar de Mumma och turnerade med denne. Efter en kort period på Stockholms stadsteater kom han åter...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1963). Född Bengt Ivar Wiklander i Örgryte, Göteborg.

Han är växte upp i Nossebro på västgötska landsbygden. Redan i småskolan deltog han i teateraktiviteter och hade bestämda åsikter om hur det skulle göras. Han fortsatte spela teater inom IOGT:s scoutverksamhet. 1957-1960 genomgick han Calle Flygares teaterskola efter att förgäves komma in vid Göteborgs stadsteaters elevskola och gjorde vid samma tid 1959 sin debut hos Kar de Mumma och turnerade med denne.

Efter en kort period på Stockholms stadsteater kom han åter 1964 till Göteborg och Folkteatern och var där först till 1970 och har sedan 1973 med vissa avbrott förblivit där till pensioneringen 1998. Under ett par perioder, 1973-1976 och 1987-1991, fungerade han även som teaterns chef. 1970-1973 var han chef vid Riksteaterns ensemble i Växjö. Under sin chefsperiod på Folktearn var han med och grundade Backa teater i samarbete med stadsteatern. Från 1993 är han professor i talgestaltning vid Scenskolan (Teater- och operahögskolan) i Göteborg.

Han började i revyfacket och har också gjort mycket i komedi- och farsfacket men rollregistret har med tiden blivit bredare än så. Han har haft en rad roller främst för tv, flertalet i det mindre formatet men också några större som bl.a. desillusionerad konsumföreståndare i Kjell Sundvalls kritiska betraktelse över socialdemokratins svek mot sina ideal i Dom unga örnarna (1982), i en mer munter buskisroll som flottist i Vilgot Sjömans hommage till folklustspelet i Hur ska det gå för Pettersson? (1984) och som chef för kriminalroteln i filmerna om kommissarie Winter: Dans med en ängel (2001), Rop från långt avstånd (2001) och Sol och skugga (2001).

Mottot för hans gärning har varit att göra det enkla och undvika illusionsteaterns tillkonstlade sätt, att vara noga med språket och vara exakt, att inte avslöja för mycket ty då är det lättare att vara rolig. Detta krav på klarhet och tydlighet är också något som han betonar i sin undervisning.

1981 erhöll han Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium, 1990 det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium och 1995/96 Teaterförbundets De Wahlstipendium. Han är sambo med skådespelerskan Birgitta Ulfsson.

Har tilldelats medaljen Litteris et Artibus 2008.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2017 Bästa manliga biroll Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?