Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk TV-producent, programledare och regissör. Född Karin Edström i Säffle, Värmland. Mor till skådespelaren och regissören Rolf Sohlman. Gift med regissören och producenten Åke Falck 1960.-Karin Falck anställdes på dåvarande Radiotjänst (senare Sveriges Radio och Sveriges Television) 1956, och var med redan i televisionens barndom. Född 1932 hörde hon till "det yngre gardet" och blev i den egenskapen programledare för SVT:s första ungdomsprogram Lördagsträffen, senare följt av Källarklubben och Vi unga. På...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk TV-producent, programledare och regissör. Född Karin Edström i Säffle, Värmland. Mor till skådespelaren och regissören Rolf Sohlman. Gift med regissören och producenten Åke Falck 1960.

-

Karin Falck anställdes på dåvarande Radiotjänst (senare Sveriges Radio och Sveriges Television) 1956, och var med redan i televisionens barndom. Född 1932 hörde hon till "det yngre gardet" och blev i den egenskapen programledare för SVT:s första ungdomsprogram Lördagsträffen, senare följt av Källarklubben och Vi unga. På 1970-talet växte hennes programledarskap till sig, hon ledde då kaféprogrammet Halvsju, hon var programledare för Melodifestivalen 1975 och fick även leda finalen i Eurovision Song Contest från Stockholm samma år, då Sverige vunnit i Brighton året innan. Som producent stod hon bakom folkkära TV-satsningar som I nöd och lust, Estrad och Gester med gester. Senare regisserade hon olika avsnitt i TV-serierna Varuhuset, Storstad och Rederiet, förutom att hon regisserade (utanför TV-huset) teaterföreställningar och krogshower. Särskilt framgångsrikt var hennes samarbete med Lill-Babs. År 2007 tilldelades hon TV-priset Kristallens hederspris.

Hennes regiinsats inom långfilmen inskränker sig till en enda film: folklustspelet Drömpojken (1964), med Stig Grybe i rollen som den i storstaden rätt vilsne men långt ifrån bortkomne lantisen Ante Nordlund från Mobacken som på Grand Hôtel i Stockholm förväxlas med en förväntad bisarr miljonär. Diverse förvecklingar följer, inklusive med fala och förväntansfulla damer, som fått för sig att han luktar pengar.

Ante-figuren hade fötts på Casinorevyn i Stockholm redan 1958, och nådde senare genom radio och TV storpublik. I etermedia uppträdde han med korta kluriga monologer under rubriken Antes undring. Att överflytta figuren till långfilmsformat visade sig, oavsett Falcks regiinsats, mer problematiskt, särskilt som svensk film i samma veva fått en seriös nytändning med regissörer som Bo Widerberg, Mai Zetterling, Jörn Donner och andra. Den nedgörande kritiken konstaterade att 30-talet tydligen fortfarande levde kvar i filmvärlden och att det var mer än nog med en Åsa-Nisse.

Karin Falcks bestående insats är som programledare i TV och regiinsatsen i de olika TV-serierna.

Gunder Andersson (2013)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?