Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1960). Född Barbro Christina Oborg i Engelbrekts församling, Stockholm. Hon är uppväxt på Östermalm där hon redan som barn gav teaterföreställningar för andra barn på gårdarna och fortsatte vidare att spela teater i Engelbrekts folkskola och vid Ungdomsgårdarnas centrala teaterförening, ledd av Sigrid Engström, och hamnade så småningom först vid Riksteaterns nyinrättade elevskola 1960 och utbildade sig 1964-1967 slutligen vid Scenskolan i Malmö. Därefter var hon under sex år vid den nyinrättade Norrbottensteatern, vilket...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1960). Född Barbro Christina Oborg i Engelbrekts församling, Stockholm.

Hon är uppväxt på Östermalm där hon redan som barn gav teaterföreställningar för andra barn på gårdarna och fortsatte vidare att spela teater i Engelbrekts folkskola och vid Ungdomsgårdarnas centrala teaterförening, ledd av Sigrid Engström, och hamnade så småningom först vid Riksteaterns nyinrättade elevskola 1960 och utbildade sig 1964-1967 slutligen vid Scenskolan i Malmö. Därefter var hon under sex år vid den nyinrättade Norrbottensteatern, vilket hon anser vara en lärorik tid, och efter detta kom hon tillsammans med sin man och kurskamraten från Scenskolan, Sten Ljunggren, till Göteborg och stadsteatern och har i stort förblivit där sedan dess.

Vid mitten av 1990-talet var hon vid Nya Pistolteatern i Stockholm och medverkade bl.a. i scenföreställningen av Pistvakt (1996). Hon har varit en flitig skådespelare i Göteborgs-tv:s olika dramaproduktioner, inte minst som uttolkare av något labila kvinnokaraktärer hos bl.a. Carin Mannheimer med stora roller i hennes Klassträffen (1975) och som lärarinna med disciplinproblem i serien Lära förr livet (1977). Hon hade också en av de bärande rollerna i Bengt Bratts och Lennart Hjulströms serie om krisande medelålders par i Gyllene år (1975). Senare generationer känner henne dock mest som robust mamma till pojkarna Marklund i tv-versionen av kultserien Pistvakt (1998 och 2000).

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?