Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Regissör, författare och skådespelare (filmroller 1964-1994). Född Jan Olov Bergquist i Solna, död i Katarina församling, Stockholm. Skådespelare, författare och regissör med satirisk ådra. Han utbildades vid Dramatens elevskola 1960-1963 efter studier för Gösta Terserus i slutet av 1950-talet samt i "Hampe" Faustmans Stockholms Teaterskola varefter han knöts till Stockholms stadsteater där han förblev till sin död. Han ansågs lite av en l´enfant terrible och slog igenom som pjäsförfattare 1969 med Ivar Kreugers svindlande affärer,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Regissör, författare och skådespelare (filmroller 1964-1994). Född Jan Olov Bergquist i Solna, död i Katarina församling, Stockholm.

Skådespelare, författare och regissör med satirisk ådra. Han utbildades vid Dramatens elevskola 1960-1963 efter studier för Gösta Terserus i slutet av 1950-talet samt i "Hampe" Faustmans Stockholms Teaterskola varefter han knöts till Stockholms stadsteater där han förblev till sin död. Han ansågs lite av en l´enfant terrible och slog igenom som pjäsförfattare 1969 med Ivar Kreugers svindlande affärer, tillkommen i samarbete med medförfattaren Hans Bendrik och skådespelarna Meta Velander och Helge Skoog. Denna gjordes senare i en tv-version 1972. Med lättfattlig pedagogik, som även skulle komma att känneteckna många kommande pjäser, förklarade han Ivar Kreugers uppgång och fall.

I pjäsen med den dubbeltydiga titeln Buss på sta'n (1970) skjutsades publiken helt sonika runt med buss för att den skulle få beskåda den förödelse av stan som pjäsen beskrev. Vidare i samma serie Tryck på sta'n (1972). En uppföljare med arbetsnamnet "Tåg på Sverige" (senare Folke Bengtssons underbara resa), även gjord för tv 1975, blandade verklighet och fiktion. Flera av de pjäser han skrev och framförde, även i tv, var rena enmansföreställningar såsom En knapp timme (1983) och Döm själv (1983).

Jan Bergquist uttryckte i sina roller i mycket ett naivt allvar som gjorde hans myndighetspersoner smått skrämmande och absurda. Det fanns hos honom en nyfiken förundran över tillvarons absurditeter och ett stilla ifrågasättande i hans skrivande och skådespelande. Genom det direkta tilltalet till publiken upphävde han gärna gränsen mellan verklighet och dikt och skådespelandet hade drag av journalistik i sin genomlysning av det moderna samhällets egenheter och egendomligheter.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?