Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född och död i Stockholm. Han var en mycket profilerad birollsaktör i film och tv, ofta i roller som ganska särpräglade marginalfigurer i samhällets utkanter, som utslagna m.m. Hans största filmroll var som huvudpersonen i Peter Kylbergs experimentella långfilm Jag (1966) men i övrigt blev det mest små men uttrycksfulla roller. Han var så vitt skilda karaktärer som A-lagare i tv-filmerna Den nya människan (1979) och "Jag är bara en valig grabb..." (1980), tobakshandlare med runt samvete i Helgarderat (1979) eller...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född och död i Stockholm.

Han var en mycket profilerad birollsaktör i film och tv, ofta i roller som ganska särpräglade marginalfigurer i samhällets utkanter, som utslagna m.m. Hans största filmroll var som huvudpersonen i Peter Kylbergs experimentella långfilm Jag (1966) men i övrigt blev det mest små men uttrycksfulla roller. Han var så vitt skilda karaktärer som A-lagare i tv-filmerna Den nya människan (1979) och "Jag är bara en valig grabb..." (1980), tobakshandlare med runt samvete i Helgarderat (1979) eller stadsarkitekt i Lars Molins satir Kunglig Toilette (1986).

I hans eftermäle betonas en blandning av noggrannhet i instuderingen av rollerna med ett ibland ganska ohämmat utspel med en rik dynamik. Han började som trollkarl i Matteuspojkarna och sysslade även med teckning och målning. Han utbildades på studioscenen av Sten Larsson samt tog privatlektioner för Sif Ruud och Andris Blekte och spelade därefter på turnéer i Sverige och Finland. Han fick så småningom mer fasta engagemang vid Riksteaterns Västeråsensemble 1971 och slutligen vid Stockholms stadsteater. Han var gift med skådespelerskan Inger Norryd.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?