Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Rådgivare
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1966), inspelningsassistent (film 1967). Född Pierre Ernst Vilhelm Lindstedt på Dalarö, Stockholms län.-Han är son till Carl-Gustaf Lindstedt och var från början inte inställd på att bli skådespelare. Han kom dock att börja hjälpa sin far och Arne Källerud med deras föreställningar på Nöjeskatten och blev så småningom scenarbetare på Dramaten och China för att sedan bli passare vid SF. Han gjorde en del korta filminhopp och medverkade i Ingvar Skogsbergs examensfilm på filmskolan, Okay sailor...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1966), inspelningsassistent (film 1967). Född Pierre Ernst Vilhelm Lindstedt på Dalarö, Stockholms län.

-

Han är son till Carl-Gustaf Lindstedt och var från början inte inställd på att bli skådespelare. Han kom dock att börja hjälpa sin far och Arne Källerud med deras föreställningar på Nöjeskatten och blev så småningom scenarbetare på Dramaten och China för att sedan bli passare vid SF. Han gjorde en del korta filminhopp och medverkade i Ingvar Skogsbergs examensfilm på filmskolan, Okay sailor okay (1968), något som fäste uppmärksamheten på honom. En mindre positiv sådan var den större rollen som motellportier tillsammans med sin far i den utskällda tv-serien Mysinge Motell (1968). När Bo Widerberg sedan gav honom en mindre roll i Ådalen 31 (1969) medförde detta att denne rekommenderade Lindstedt för en roll som drängen Arvid i Troells utvandrarfilmer Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972), som på allvar etablerade honom som skådespelare. Efter denna framgång blev han åter arbetslös och tog anställning som lagerarbetare, men en roll i tv-filmen Repmånad (1972) mot teaterchefen vid Upsala stadsteater Palle Granditsky ledde till att han fick engagemang hos denne och gjorde scendebut i Revisorn (1972). Därefter har han varit stadigt verksam som skådespelare vid Riksteatern 1974, där han framträdde i Jeppe på berget och från 1976 till 1993 vid Malmö stadsteater, då han i likhet med många andra fick gå i samband med omorganisationen av denna. Tillsammans med sex andra sparkade kolleger, däribland Lindstedts fru, skådespelerskan Karin Grandin, bildade man Teater Glädjehuset i Malmö.

På senare år har han bl.a. blivit mer känd för sin roll som hotellägare i tv-serien Pistvakt (1998 och 2000) och i viss mån som advokat med hjärtat till vänster i Nya tider (2002-2003). Lindstedt saknar helt och hållet skådespelarutbildning men säger sig ha lärt av att titta på sin far när denne stod på scenen. Han representerar en sorts vardagsnära naturlighet i sitt spel och när han 1994 fick Svenska Dagbladets Poppepris motiverades detta med hans "enastående förmåga att underfundigt, varmt, humoristiskt och med små medel gestalta den udda men ändå så vanliga människan". Erhöll 1971 Filmakademins Kurt Linder-stipendium för rollen i Ådalen 31 och Filmpublicisternas stipendium 1972 för rollen i Utvandrarna och Nybyggarna.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Pris Stockholm 1972 Utvandrarna (filmpublicisternas förenings stipendium för roller i båda Utvandrarfilmer)
Stockholm 1972 Nybyggarna (filmpublicisternas förenings stipendium för roller i båda Utvandrarfilmer)
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1971
Chaplin-priset Stockholm 1971 Utvandrarna (roll)

Insatser

Roll
Rådgivare
Inspelningsassistent
Övrig medarbetare

Musikstycken

Sångare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?