Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1966). Född Hans Stefan Ekman i Gustav Vasa församling, Stockholm. Han är yngre bror till Gösta och Mikael Ekman. Han hoppade av realskolan och skickades på utbildning i London. Väl hemma igen gick han ett år vid Axel Witzanskys teaterskola 1960-61 och sökte till Dramatens elevskola utan att komma in. I stället tog han jobb vid vid Skansens sommarteater som något av allt-i-allo, spelade vid Riksteatern och hamnade sedan vid Svenska Teatern i Vasa i Finland 1967 där han kom att få en del större roller. Vid slutet av 1960-talet...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1966). Född Hans Stefan Ekman i Gustav Vasa församling, Stockholm.

Han är yngre bror till Gösta och Mikael Ekman. Han hoppade av realskolan och skickades på utbildning i London. Väl hemma igen gick han ett år vid Axel Witzanskys teaterskola 1960-61 och sökte till Dramatens elevskola utan att komma in. I stället tog han jobb vid vid Skansens sommarteater som något av allt-i-allo, spelade vid Riksteatern och hamnade sedan vid Svenska Teatern i Vasa i Finland 1967 där han kom att få en del större roller.

Vid slutet av 1960-talet återvände han till Sverige och Folkteatern i Göteborg, där han spelade 1968-1969. Han har därefter varit vid Stockholms stadsteater från 1970. Han slog igenom mer allmänt med huvudrollen i äventyrsserien för tv, De tre från Haparanda (1974).

I någon mån har han fortsatt spela det slags roller som hans äldre bror Gösta hade till en början, nämligen sensibla yngre män, även långt upp i åren såsom den stora rollen som dataexpert i Varuhuset (1987-1989). Detta var märkbart t.o.m. i en så sen tv-serie som adventskalendern 1995, Jul i Kapernaum.

Med åldern har de ibland kompletterats med mer vemodiga stråk och en roll som är helt i linje med detta var t.ex. huvudrollen i nyfilmatiseringen av Den allvarsamma leken (1977), där hans agerande var helt i samklang med Hjalmar Söderbergs melankoliska stämningar.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?