Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Stockholm.Som fjorton-åring kom hon från Borås till Stockholm och studerade dans för Lia Schubert och jazzdans hos Graham Tainton. Hon upptäckte att hon inte passade för dans och efter studenten började hon med språkstudier vid universitet efter att bl.a. arbetat som au pair i England och turistguide. Hon kom i kontakt med studentteatern vilket efterföljdes av utbildning 1967-1970 vid Scenskolan i Stockholm. Direkt efter examen fick hon fast anställning vid Dramaten där hon fick sitt genombrott 1973 i Gruffet i Chiozza. Samma år...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Stockholm.

Som fjorton-åring kom hon från Borås till Stockholm och studerade dans för Lia Schubert och jazzdans hos Graham Tainton. Hon upptäckte att hon inte passade för dans och efter studenten började hon med språkstudier vid universitet efter att bl.a. arbetat som au pair i England och turistguide. Hon kom i kontakt med studentteatern vilket efterföljdes av utbildning 1967-1970 vid Scenskolan i Stockholm. Direkt efter examen fick hon fast anställning vid Dramaten där hon fick sitt genombrott 1973 i Gruffet i Chiozza. Samma år fick hon en bemärkt roll i Jolos beredskapsserie i tv Någonstans i Sverige och följande år var hon en mystisk dansös i De tre från Haparanda. 1975-1977 spelade hon vid Helsingborgs stadsteater. 1977 fick hon titelrollen i Den allvarsamma leken.

Alla dessa roller har det gemensamt ganska mörka, ståtliga och allvarsamma hjältinnor, någon gång mer kylslagna som i tv-serien Selambs (1979), där hon var den vuxna Laura. Senare roller i tv har i regel varit av det något mindre slaget men hade bl.a. en större i tv-versionen av Dramaten-pjäsen Tre långa kvinnor (1997).

Hon började på 1990-talet själv regissera med debut i Svanevit (1994). Hennes tolkningar av olika kvinnoroller har överlag varit uppskattade och 2000 fick hon Dramatens O'Neillstipendium med motiveringen "skarpa och igenkännade gestaltningar av stora kvinnoroller”. Rollen i Den allvarsamma leken gav en Guldbagge 1978 och filmen Förföljelsen (1982) filmkritikernas pris vid festivalen i Venedig.

2004 tilldelades Terselius Litteris et Artibus-medaljen.

Hon har varit gift med skådespelaren Hans Klinga och senare dramatikern och regissören Lars Norén.

P O Qvist (2004)

 

 

Utmärkelser

Premio Pasinetti Venedig 1981 Förföljelsen (roll)
Guldbagge Stockholm 1978 Bästa skådespelerska Den allvarsamma leken

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?