Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1969). Född Gertrud Anita Ekström i Solna. Hon anser att hon blev skådespelare mer av en tillfällighet. När hennes syster Karin kom in vid Dramatens elevskola tyckte även hon att hon kunde pröva på. Då hade hon arbetat som kontorist i tre år vid elverket sedan hon slutat skolan. Hon kom in vid Scenskolan i Göteborg 1964 och efter examen 1967 var hon vid Göteborgs stadsteater 1966-1969 och efter ett år vid Proteatern 1970-71, en avdelning av Riksteatern, kom hon till Stockholms stadsteater 1971. Då hade hon fått sitt filmgenombrott...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1969). Född Gertrud Anita Ekström i Solna.

Hon anser att hon blev skådespelare mer av en tillfällighet. När hennes syster Karin kom in vid Dramatens elevskola tyckte även hon att hon kunde pröva på. Då hade hon arbetat som kontorist i tre år vid elverket sedan hon slutat skolan. Hon kom in vid Scenskolan i Göteborg 1964 och efter examen 1967 var hon vid Göteborgs stadsteater 1966-1969 och efter ett år vid Proteatern 1970-71, en avdelning av Riksteatern, kom hon till Stockholms stadsteater 1971. Då hade hon fått sitt filmgenombrott i Jänken (1970), vilket inbringade en Guldbagge 1970 som bästa kvinnliga skådespelare.

Många av hennes rolltolkningar kännetecknas av stark känslomässighet och utstrålning av stort allvar, som underbyggs av en förmåga att spela med ansiktsuttrycken vilket väl lämpar sig för film. Ett gott exempel är rollen som kyrkoherden i Lars Molins tv-film Korset (1985).

Hon erhöll 1970 Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium, det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 2002 och samma år Teaterförbundets De Wahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1970 Bästa skådespelerska Jänken

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?