Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Lars Jörgen Lantz i Högalids församling, Stockholm.-Han växte upp på Söder i Stockholm. 1964 studerade han vid Actors' Studio i New York, samma år Balettakademin samt genomgick senare kompletterande utbildning vid Scenskolan i Stockholm 1973-74. Från 1968 blev Lantz en framträdande del av 70-talets progressiva teater genom gruppen Fria Teatern. Här blev han mest känd som den tvärsäkre Ville i trion Ville, Valle och Viktor, som i två tv-serier (1970 och 1971) genomforskade Sverige och tog upp ämnen som miljöförstöring...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Lars Jörgen Lantz i Högalids församling, Stockholm.

-

Han växte upp på Söder i Stockholm. 1964 studerade han vid Actors' Studio i New York, samma år Balettakademin samt genomgick senare kompletterande utbildning vid Scenskolan i Stockholm 1973-74. Från 1968 blev Lantz en framträdande del av 70-talets progressiva teater genom gruppen Fria Teatern. Här blev han mest känd som den tvärsäkre Ville i trion Ville, Valle och Viktor, som i två tv-serier (1970 och 1971) genomforskade Sverige och tog upp ämnen som miljöförstöring och annat. Han var även med i andra tv-produktioner med gruppen som Vem betalar kalaset? (1971) och Härliga tider (1976).

Som de flesta andra i rörelsen blev han emellertid mer känd för något annat, nämligen som Björne i barn-tv. Denna figur som egentligen bara var tänkt att fungera som programpresentatör växte ut till en helt egen fiktionsgestalt med helt egna program och kom att spelas av Lantz i mer än tio år innan Pontus Gustafsson tog över. Lantz ljusa och lite gälla röst var mycket igenkännbar trots masken. Han var även med och startade Teatercentrum och har varit ordförande i Artister för fred 1989-1998.

1993 erhöll han det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?