Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1970). Född Dan Holger Sjögren i Vasa församling, Göteborg. Död i Alafors.-Förutom att arbeta på kontor så studerade Dan Sjögren vid Pickwickklubbens teaterskola 1950 och var en av de ungdomar som 1951 startade Atelierteatern i Göteborg när de misslyckades att komma in vid Stadsteaterns elevskola. Han antogs dock 1953 och blev två år senare premiärelev med åtföljande engagemang vid teatern i två år. 1961 var han vid Norrköping-Linköpings stadsteater men kom så småningom åter till Göteborg och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1970). Född Dan Holger Sjögren i Vasa församling, Göteborg. Död i Alafors.

-

Förutom att arbeta på kontor så studerade Dan Sjögren vid Pickwickklubbens teaterskola 1950 och var en av de ungdomar som 1951 startade Atelierteatern i Göteborg när de misslyckades att komma in vid Stadsteaterns elevskola. Han antogs dock 1953 och blev två år senare premiärelev med åtföljande engagemang vid teatern i två år.

1961 var han vid Norrköping-Linköpings stadsteater men kom så småningom åter till Göteborg och stadsteatern. Med åren blev han något av specialist på olika gubbfigurer, ibland av det mer tragikomiska slaget som den alkoholiserade fjärdingsmannen i de olika omgångarna av Hedebyborna (1978, 1980 och 1982), vilken försöker upprätthålla ett auktoritärt sken. I andra fall var det rätt och slätt tragiska livsöden som den gemenskapssökande sjukpensionären i Hem till byn (1976). Sjögren var också den andre Torsten som blir friställd i En på miljonen (Måns Herngren, 1995).

Kärvheten i hans agerande kom flitigt till användning i många av Göteborg-TV:s produktioner. Det kunde röra sig om små roller som t.ex. vaktmästare i Polisen och domarmordet (1993) eller A-lagare i Hammarkullen (1997). En större roll hade han i Sjätte dagen (1999-2000). Rollen som hemmansägare som vill bli levande begravd med sin fru i kortfilmen En rikedom bortom allt förstånd (Alexander Öberg, 2000) hör också till hans mer originella.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-07

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?