Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Röst
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1943). Född Margareta Weivers i Sankt Görans församling, Stockholm. Död i Stockholm. Gift 1947 med skådespelaren Bertil Norström.-Margreth Weivers var uppväxt på Söder i Stockholm och medverkade i Barnens brevlåda när hon var endast fyra år gammal, och var därefter regelbunden medverkande i radion. Något senare spelade hon en barnroll vid Dramaten i "Kejsaren av Portugallien" (1939). I tonåren var hon med att göra...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1943). Född Margareta Weivers i Sankt Görans församling, Stockholm. Död i Stockholm. Gift 1947 med skådespelaren Bertil Norström.

-

Margreth Weivers var uppväxt på Söder i Stockholm och medverkade i Barnens brevlåda när hon var endast fyra år gammal, och var därefter regelbunden medverkande i radion. Något senare spelade hon en barnroll vid Dramaten i "Kejsaren av Portugallien" (1939). I tonåren var hon med att göra underhållningsprogrammet "Glada åttan" i radio. Senare utbildades hon sig 1942-1944 vid Calle Flygares teaterskola samtidigt som hon parallellt hade elevkontrakt vid Europa Film, där hon gjorde filmdebut 1943 i När ungdomen vaknar.

Därefter har hennes karriär följt samma väg som sin man Bertil Norström som hon träffat vid teaterskolan. Hon sökte till elevskolan vid Malmö stadsteater men ansågs så kunnig att hon i stället fick fast engagemang 1948, och hon slog igenom samma år i "Det gåtfulla leendet". Därefter följde från 1953 till 1973 en lång period vid Norrköping-Linköpings stadsteater med undantag för en gästspelssäsong 1954-1955 vid Nya teatern i Stockholm och 1956-1957 i Helsingborg. Därefter spelade hon vid Stockholms stadsteater fram till 1985 då hon blev frilans. Därutöver ägnade hon sig åt privatundervisning i skådespel.

Hon gjorde många mästerliga biroller i tantfacket i framför allt tv-dramasammanhang och karaktärerna har växlat mellan snälla tanter och mer ondskefulla, som dominerande mor i Varuhuset (1987-1988) eller den häxlika barnvakten i spelfilmen En häxa i familjen (2000). Understundom gavs hon större roller, som kaféinnehavaren som blir överkörd i TV-filmen Till Alfhild (1979).

1951 erhöll hon Folkparkernas stipendium.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Festivalpris Göteborg 2009 Rosenhill (hedersomnämnande i novellfilmstävlingen)

Insatser

Roll
Röst

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?