Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1972) och manusförfattare. Född Lars Erik Brännström i Sankt Görans församling, Stockholm.-Brasse Brännström studerade vid Adolf Fredriks musikgymnasium och därefter följde ofullbordade universitetsstudier i bl.a. musikhistoria och diverse samhällsvetenskapliga ämnen. Under studietiden sammanträffade han med Magnus Härenstam och Lasse Hallström vilket avgjorde hans fortsatta levnadsbana. Han började arbeta som assistent till Lasse Hallström som börjat som producent på SVT med att bl.a. göra...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1972) och manusförfattare. Född Lars Erik Brännström i Sankt Görans församling, Stockholm.

-

Brasse Brännström studerade vid Adolf Fredriks musikgymnasium och därefter följde ofullbordade universitetsstudier i bl.a. musikhistoria och diverse samhällsvetenskapliga ämnen. Under studietiden sammanträffade han med Magnus Härenstam och Lasse Hallström vilket avgjorde hans fortsatta levnadsbana. Han började arbeta som assistent till Lasse Hallström som börjat som producent på SVT med att bl.a. göra dokumentärer om en del av tidens storheter inom popmusiken. Samarbetet växte genom att Brännström började bidra med manus och medverkan, bl.a. i episodfilmen Skratt (1968), där han var en sammanbindande länk mellan sketcherna som stockbärare. Trion Brasse, Magnus och Lasse bildade så småningom OJ-gänget som uppträdde i underhållningsprogrammet Oj, är det redan fredag (1970-71), som även innehöll den smått bisarra serien Fredag med Familjen Kruse. De fortsatte med den mer sammanhållna serien Pappas pojkar (1973) och vid det laget var Magnus och Brasse etablerade som ett komikerpar. Riktigt stora blev de med den barnpedagogiska serien Fem myror är fler än fyra elefanter som gjordes i sammanlagt 56 avsnitt 1973-1977. Brasse fick då även ett uppmärksammat genombrott som filmskådespelare i Lasse Hallströms En kille och en tjej (1975). Den senare uppföljaren Två killar och en tjej (1983) var uppenbart en återspegling av deras gemensamma studenttid. Paret Magnus och Brasse återkom i åtskilliga tv-sammanhang, bl.a. Bo Hermanssons situationskomediserie Skyll inte på mej! (1978).

Med åren trappade han ner på skådespelandet till stora delar beroende att han drabbades av en tilltagande scenskräck. I stället arbetade han inte utan framgång som manusförfattare (bl.a. Oscarnominerades han och hans medförfattare för manuset till Mitt liv som hund) samt som delägare i privatteatern Maxim i Stockholm. Samarbetet med Magnus Härenstam frammejslade en rollfigur som blev lite av Brasses signum: försiktig och nervös, lite småfumlig och ångestfull. Man kan stundtals tala om en pinsamhetens komik blandad med en del svärta, något som även var närvarande i hans manus till den nedsablade Kalabaliken i Bender (1983).

Brasse Brännström erhöll 2001 års Guldbagge för bästa manliga biroll i Sprängaren.

P O Qvist (2004), redigerad 2014.

Utmärkelser

Guldbagge Göteborg 2002 Bästa manliga biroll Sprängaren
Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa manliga biroll Gossip
Academy Award-nominering Los Angeles 1987 Mitt liv som hund (Best Writing, Screenplay Based on Material from Another Medium)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?