Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Skådespelerska, dansare, koreograf. Född Ingrid Beatrice Järås i Oscars församling, Stockholm. Hon växte upp på Gärdet i Stockholm där hon mycket tidigt kom i kontakt med balettens värld via sin kamrat Jessica Iwanson (senare berömd koreograf) och började redan vid tre års ålder i balettskola. Efter detta följde utbildning från tio års ålder som elev vid Operans balettskola och hon dansade där tills slutet av tonåren då en skada satte stopp för en vidare karriär. Hon arbetade tidvis som mannekäng men fortsatte dock att dansa och var med i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska, dansare, koreograf. Född Ingrid Beatrice Järås i Oscars församling, Stockholm.

Hon växte upp på Gärdet i Stockholm där hon mycket tidigt kom i kontakt med balettens värld via sin kamrat Jessica Iwanson (senare berömd koreograf) och började redan vid tre års ålder i balettskola. Efter detta följde utbildning från tio års ålder som elev vid Operans balettskola och hon dansade där tills slutet av tonåren då en skada satte stopp för en vidare karriär. Hon arbetade tidvis som mannekäng men fortsatte dock att dansa och var med i dansgruppen Berns Barn. Samtidigt fick hon en del filmroller bl.a. i huvudrollen i Jan Halldoffs Bröllopet (1973) och kom även att bli engagerad i flera olika musikaluppsättningar. Bl.a. var hon med i den uppmärksammade uppsättningen av Godspell 1973 på Jarlateatern som man senare turnerade med via Riksteatern. Hon vidareutbildade sig via en fortsättningskurs vid Scenskolan 1980-81 och har därefter även verkat som regissör och koreograf och har periodvis verkat vid bl.a. Länsteatern i Örebro och vid Riksteatern.

Efter filmrollerna i början av 1970-talet förde hon mer undanskymd skådespelartillvaro även om spelade en hel del på Stockholms olika privatteatrar. Därför blev rollen i tv-långserien Nya Tider (1999-2001) något av en återkomst till en större publik. Här gestaltade hon en karaktär som var något fjärran från de forna ungflicksrollerna på 1970-talet. Som överklasskvinnan Beatrice Gripenhielm med stora bekymmer för sin familj gestaltade hon en kvinna av hög mognad som ändå ville visa att hon var attraktiv.

Hon är gift sedan 1979 med musikern Nils Landgren.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?