Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Rut Iva Elisabet Boman i Sundsvall. Hon studerade vid Uppsala universitet där hon tog en fil. kand. med bl.a. litteraturhistoria. Samtidigt spelade hon studentteater och fortsatte studierna vid Scenskolan i Stockholm 1969-1972. 1975 fick hon sin första stora filmroll i Marianne Ahrnes biografvisade kortfilm Fem dagar i Falköping. Därefter kom hon till Stockholms stadsteater och dess annex Unga Klara 1976-1986. Detta har också avsatt film- och tv-roller som i tv-versionen av Kabaré Svettiga Tigern (1979), Mamma (1982)...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Rut Iva Elisabet Boman i Sundsvall.

Hon studerade vid Uppsala universitet där hon tog en fil. kand. med bl.a. litteraturhistoria. Samtidigt spelade hon studentteater och fortsatte studierna vid Scenskolan i Stockholm 1969-1972. 1975 fick hon sin första stora filmroll i Marianne Ahrnes biografvisade kortfilm Fem dagar i Falköping. Därefter kom hon till Stockholms stadsteater och dess annex Unga Klara 1976-1986. Detta har också avsatt film- och tv-roller som i tv-versionen av Kabaré Svettiga Tigern (1979), Mamma (1982) och Bröderna Mozart (1986). Senare har hon också varit verksam vid denna scens Soppteater, där hon var konstnärlig ledare 1995-96.

Under de senaste åren har hon gjort sig bemärkt som sketchförfattare med kvinnohumor som specialitet, bl.a. med tv-serien Reuter & Skoog. Hennes egna pjäser som skojar om könsskillnader och könsroller brukar uppföras vid kunskapsdagar och dylikt. Hon har också skrivit några andra teaterstycken såsom Bli svensk snabbare 1995 (i samarbete med Helge Skoog), Henrik 1996 och Är det ledigt här? 2001 (båda med Gunilla Abrahamsson), som blivit mycket framgångsrika. Iwa Boman har även uppträtt som humorist i radioprogrammet Telespånarna.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?