Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1973). Född i Reykjavík, Island. Hon kom tillsammans med sin familj till Sverige i sexårsåldern. Efter förberedande studier vid Skara Skolscen direkt efter gymnasiet blev hon utbildad vid Scenskolan i Stockholm 1971-1974. Under denna tid gjorde hon sin första betydande filmroll som en av de missanpassade tonårsflickorna i Om 7 flickor (1973). Därefter har hon varit engagerad vid bl.a. Skånska Teatern, en fri grupp i Landskrona, 1974-75 vid Riksteaterns Örebroensemble, Stockholms stadsteater och har senare turnerat med...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1973). Född i Reykjavík, Island.

Hon kom tillsammans med sin familj till Sverige i sexårsåldern. Efter förberedande studier vid Skara Skolscen direkt efter gymnasiet blev hon utbildad vid Scenskolan i Stockholm 1971-1974. Under denna tid gjorde hon sin första betydande filmroll som en av de missanpassade tonårsflickorna i Om 7 flickor (1973). Därefter har hon varit engagerad vid bl.a. Skånska Teatern, en fri grupp i Landskrona, 1974-75 vid Riksteaterns Örebroensemble, Stockholms stadsteater och har senare turnerat med Riksteatern under många säsonger. Första mer betydande tv-roll var som strulig tonåring i Slödder (1980). 2002 gjorde hon debut som pjäsförfattare med Massaker. Med sitt mörka och allvarliga utseende har hon ofta placerats i roller som pondusfyllda och stundom något hemlighetsfulla kvinnor, något som var högst påtagligt i hennes största tv-uppgift som restaurangägaren Alice i Skilda världar (1999-2002).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?