Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1974). Född Wallis Grahn i Högalids församling, Stockholm. Död i Maria Magdalena församling, Stockholm. - Wallis Grahn växte upp i Stockholm i arbetarklassmiljö, vilket hon senare framhävt som betydelsefullt för henne. Ursprungligen hade hon planer på att bli författare eller journalist men övertalades av Per Ragnar att söka till teaterutbildningen vid Marieborgs folkhögskola i Norrköping vid den då nyinrättade teaterlinjen hösten 1964. Efter ett år där kom hon till Marionetteatern i Stockholm och därefter...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1974). Född Wallis Grahn i Högalids församling, Stockholm. Död i Maria Magdalena församling, Stockholm.

-

Wallis Grahn växte upp i Stockholm i arbetarklassmiljö, vilket hon senare framhävt som betydelsefullt för henne. Ursprungligen hade hon planer på att bli författare eller journalist men övertalades av Per Ragnar att söka till teaterutbildningen vid Marieborgs folkhögskola i Norrköping vid den då nyinrättade teaterlinjen hösten 1964. Efter ett år där kom hon till Marionetteatern i Stockholm och därefter utbildades hon vid Scenskolan i Malmö 1967-1970.

Hon var efter utbildningen i huvudsak verksam i Malmö, först vid stadsteaterns ungdomsscen Unga Teatern. Hon spelade ofta ganska aparta typer som narkoman, nazist, alkoholist och på det hela taget lite otrevliga typer varvat med mer klassiska roller i uppsättningar av "Vem är rädd för Virginia Woolf?" (1984) eller "Bernardas hus" (1993). Hon kunde med fog betecknas som de bisarra kvinnliga birollernas okrönta drottning. Till exempel som avdelningschef för ett slutförvaringslager för kärnavfall i den framtidssurrealistiska serien Svenska slut (2002). Mest känd blev hon dock kanske genom rollen som en ganska olycklig kallskänka i Rederiet (1992-1994).

P O Qvist (2004, redigerad 2018-01-22)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?