Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk regissör, filmfotograf SFF, manusförfattare, kritiker m.m. Född Carl Henrik Svenstedt i Motala. Gift med Stefania Lopez Svenstedt (Stefania Börje) 1974-1986, därefter med Elisabeth Secher Svenstedt.- Carl Henrik Svenstedt har varit en mångsysslare i olika medier. Han romandebuterade 1965 med "Kriget, anteckningar och bilder", som så sent som 2008 återutgavs i en tredje upplaga. Samtidigt med debuten blev han film- och litteraturkritiker på Svenska Dagbladet - till en början under pseudonymen Henri. Han har även skrivit i Chaplin och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, filmfotograf SFF, manusförfattare, kritiker m.m. Född Carl Henrik Svenstedt i Motala. Gift med Stefania Lopez Svenstedt (Stefania Börje) 1974-1986, därefter med Elisabeth Secher Svenstedt.

Carl Henrik Svenstedt har varit en mångsysslare i olika medier. Han romandebuterade 1965 med "Kriget, anteckningar och bilder", som så sent som 2008 återutgavs i en tredje upplaga. Samtidigt med debuten blev han film- och litteraturkritiker på Svenska Dagbladet - till en början under pseudonymen Henri. Han har även skrivit i Chaplin och Dagens Nyheter.

Med den experimentella kortfilmen Soundtrack (1969) inledde han ett långvarigt samarbete med regissören, ljudteknikern och klipparen Stefania Lopez Svenstedt. Långfilmen Allmänna ordningen (1975), om den italienska polisens fascistiska traditioner, är relativt konventionell i betoningen på en berättelse med tydlig politisk analys. Men tillsammans utvecklade de senare en alltmer särpräglad filmstil i gränslandet mellan det experimentella och det dokumentära.

Deras långfilmer på 1980-talet lämnar det berättande och didaktiska för att gå mot det mer poetiska, experimenterande och musikaliska. Departmentet eller Irrfärder i byråkratin (1981) skildrar vardagen på handelsdepartementet under Staffan Burenstam Linder. I Approaching Zero, 000 - de lyckliga ingenjörerna (1987) följde de under fem år och över fyra kontinenter en grupp svenska rymdtekniker som arbetade med forskningssatelliten Viking. Båda filmerna använder sig av Tommy Zwedbergs elektroniska musik och ljudkompositioner för att närma sig politikernas respektive vetenskapsmännens arbetsprocesser från tanke till konkret resultat.

Parallellt med filmkarriären fortsatte Svenstedt vara aktiv som kulturskribent och författare, bland annat till diktsamlingar och böcker om filmhistoria. Åren 1988-1994 arbetade han som chef för Svenska kulturhuset i Paris, därefter var han 1995-1998 kulturrådgivare vid Nordiska Ministerrådets huvudkontor i Köpenhamn. År 1998 installerades han som professor på Avdelningen för konst och kommunikation, K3, vid Malmö Högskola, där han stannade till pensioneringen 2004. För sina insatser som kulturhuschef belönades han 2001 med det franska kulturministeriets hedersutmärkelse L’Ordre des lettres.

Huvudsakligen har Svenstedts filmer visats i TV, en del har spridits genom filmfestivaler och bara i begränsad omfattning har de visats på svenska biografer. Sedan början av 1990-talet produceras verken på det egna bolaget Sacher & Svenstedt. I senare kortfilmer som Harg - traktens musik och Änglastämman (båda 2010) har han fortsatt sina experiment med att låta musiken och ljudbandet spela en minst lika stor roll som bilderna. Han har även varit verksam som översättare och fotograf. I hans turnerande konstutställning "Änglaskåpet" 2010 ingick för övrigt filmen Änglastämman.

Michael Tapper (2012)

Vintern 2013 spelade Svenstedt in en ”road-video” med Jacques Werup som berättare och med en blinkning till Wim Wenders debutfilm: Tidens gång – Im Lauf der Zeit.

 

Insatser

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Klippning
B-foto
Tack till

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?