Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1969). Född Oskar Vilhelm Adel Andreasson i Engelbrekts församling, Stockholm. I unga år gick han till sjöss under några år och var därefter verksam i diverse yrken, bl.a. som antikhandlare och han sysslade även med bildkonst. Teaterintresset kom vid ganska sen ålder då han började vid Calle Flygares teaterskola och i början av 1960-talet genomgick han fortbildningskurs vid scenskolan. Han är även utbildad vid Balettakademin. Sedan har han mestadels varit verksam vid Riksteatern och dess Västeråsensemble samt dess...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1969). Född Oskar Vilhelm Adel Andreasson i Engelbrekts församling, Stockholm.

I unga år gick han till sjöss under några år och var därefter verksam i diverse yrken, bl.a. som antikhandlare och han sysslade även med bildkonst. Teaterintresset kom vid ganska sen ålder då han började vid Calle Flygares teaterskola och i början av 1960-talet genomgick han fortbildningskurs vid scenskolan. Han är även utbildad vid Balettakademin. Sedan har han mestadels varit verksam vid Riksteatern och dess Västeråsensemble samt dess skolteaterverksamhet. Därutöver har han spelat på Örebro länsteater. 1994 grundade han Teater Rogge i Mariefred och har varit dess konstnärlig ledare.

Han var länge en ganska anonym och okänd skådespelare men fick ett mindre genombrott när han övertog den roll som ursprungligen var tänkt för Jarl Kulle i Roy Anderssons Giliap (1975). Senare blev han mer känd för en större publik genom sin roll som säkerhetschefen Lennart i Varuhuset (1987-1989).

Han har en lite kärv och hemlighetsfull framtoning vilket kom väl till pass i rollen i Giliap som den gåtfulle "Greven", som får förbli en ganska obestämbar figur. Även i sin roll i Varuhuset fick han gestalta en liknande mystisk tvetydighet. I bland har han haft mer renodlat osympatiska roller som när han gestaltade en av svensk kriminalhistorias mörkare gestalter, attentatsmannen Martin Ekenberg i tv-filmen Dr Justus och Mr Hate (1984), eller som förvaltare som utnyttjar utackorderade barn som närmast slavarbetare i tv-serien Pip-Larssons (1998).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?