Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1976), revyartist. Född John Ingvar Andersson i Lund. Han växte upp i Malmö i stadsdelen Kirseberg och hade som ung drömmar om att bli en klassiskt skolad aktör och började spela vid Studioteatern på 1950-talet men efterhand upptäckte han att han hellre passade för komiska genrer och revy. Han genomgick den av ABF och Malmö stads ungdomsstyrelse bedrivna Thespis Teaterskola 1961-1963 efter att tidgare ha gjort debut i Amatörparaden 1957 i Malmö i tidningen Arbetets regi. Vid sidan av detta arbetade han i olika yrken som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1976), revyartist. Född John Ingvar Andersson i Lund.

Han växte upp i Malmö i stadsdelen Kirseberg och hade som ung drömmar om att bli en klassiskt skolad aktör och började spela vid Studioteatern på 1950-talet men efterhand upptäckte han att han hellre passade för komiska genrer och revy. Han genomgick den av ABF och Malmö stads ungdomsstyrelse bedrivna Thespis Teaterskola 1961-1963 efter att tidgare ha gjort debut i Amatörparaden 1957 i Malmö i tidningen Arbetets regi. Vid sidan av detta arbetade han i olika yrken som sjöman, lagerarbetare, bokhandelsbiträde och redaktionsvaktmästare. Han började spela revy hos Kristianstads revykung Einar Larsson i nyårsrevyn 1965 Sjå på stad´n och under ytterligare fem års tid innan han kom att efterträda denne som egen revymakare i Kristianstad 1970 med nyårsrevyn Spextakel och har sedan dess fortsatt denna tradition.

Andersson var även ansvarig för sommarverksamheten vid Pildammsteatern i Malmö 1973-1992 och har dessutom spelat vid Malmö stadsteater. Han har betecknats som något av Nils Ahlrots "kronprins" och ser på s.k. buskis som en humor med värme och som en nödvändig terapi för människor. Som tv- och filmaktör är han lågmäld, lyhörd och känslig, kanske mest känd som ovanligt human kapten i Lasse Åbergs Repmånad (1979), som saktmodig, skånsk poliskommissarie i Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringarna Polis polis potatismos (1994) och Roseanna (1994) eller som journalisten Olle Blom i tv-serien med samma namn (1977). Han är far till musikalartisten och skådespelaren Andreas Andersson.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?