Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (filmer från 1977). Född Anna Catharina Andersson i Järfälla. Hon föddes praktiskt taget in i teatervärlden och tillbringade en stor del av sin barndom på Pistolteatern som dotter till sin skådespelande och ensamstående mor, Kim Anderzon. Valet av skådespelaryrket var kanske inte helt självklart men redan som barn fick hon en del filmroller, bl.a. i en Husmorsfilm så tidigt som 1966, och i tv-serien Engeln (1974 och 1976). 1975 gjorde hon scendebut på Pistolteatern i Macbeth där hon spelade mot sin mor. I början av 1980-talet sammanträffade...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmer från 1977). Född Anna Catharina Andersson i Järfälla.

Hon föddes praktiskt taget in i teatervärlden och tillbringade en stor del av sin barndom på Pistolteatern som dotter till sin skådespelande och ensamstående mor, Kim Anderzon. Valet av skådespelaryrket var kanske inte helt självklart men redan som barn fick hon en del filmroller, bl.a. i en Husmorsfilm så tidigt som 1966, och i tv-serien Engeln (1974 och 1976). 1975 gjorde hon scendebut på Pistolteatern i Macbeth där hon spelade mot sin mor. I början av 1980-talet sammanträffade hon med paret Hannes Holm och Måns Herngren samt den unga, då oetablerade skådespelerskan Helena Bergström. Tillsammans gjorde de en serie uppmärksammade sketch- och satirprogram för tv, Vidöppet (1983 och 1984) och Förspelet (1985) där upphovsmännen gavs ganska fria händer.

Ett tag såg skådespelarkarriären ut att gå i stå och hon fick falla tillbaka på sin barnskötarutbildning men i och med ett par uppmärksammade roller i filmerna Adam & Eva (1997) och Tic Tac (1997) samt bärande roller i TV-serierna OP:7 (1997, 1998 och 1999) och nya tider (2002-2003) fick karriären luft under vingarna. Hon har kanske inte ärvt sin mors ovanligt intensiva stil utan lever mer på en stil som hellre kännetecknas av underspel och antydningar, dock kan hon emellanåt visa upp mer temperament som i den sistnämnda tv-serien.

Hon fick 1997 års Guldbagge för bästa kvinnliga biroll för Adam & Eva.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1998 Bästa kvinnliga biroll Adam & Eva (bästa kvinnliga biroll)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?