Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1977). Född Bengt Einar Järnblad i Malmö. Han är utbildad vid Scenskolan i Stockholm 1972-1975 och har därefter varit verksam vid Skånska Teatern och Riksteatern. Var åren 1980-82 vid Göteborgs stadsteater och var sedan med och startade Folkteatern i Gävle 1983 tillsammans med några andra likasinnade avhoppare efter den s.k. manifeststriden i Göteborg. Efter tiden i Gävle kom han till Stockholms stadsteater 1986 där han varit engagerad sedan dess. Järnblad är en ganska lågmäld aktör med en bitvis lite torr humor som i regel inte...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1977). Född Bengt Einar Järnblad i Malmö.

Han är utbildad vid Scenskolan i Stockholm 1972-1975 och har därefter varit verksam vid Skånska Teatern och Riksteatern. Var åren 1980-82 vid Göteborgs stadsteater och var sedan med och startade Folkteatern i Gävle 1983 tillsammans med några andra likasinnade avhoppare efter den s.k. manifeststriden i Göteborg. Efter tiden i Gävle kom han till Stockholms stadsteater 1986 där han varit engagerad sedan dess. Järnblad är en ganska lågmäld aktör med en bitvis lite torr humor som i regel inte väckt så mycket uppmärksamhet. Ett undantag var dock rollen som prästen Kaj i långserien Tre Kronor (1994-1997). Hans torrolighet slog också igenom som nöjeschef i den halvfiktiva tv-serien Nöjesredaktionen - i allmänhetens tjänst (1998).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?