Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född Jan-Peder Falk i Hässleholm, Skåne. I slutet av 1960-talet spelade han studentteater i Umeå och arbetade även som reporter vid Västerbottens Folkblad. Han utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1969-1972 och spelade barnteater ett år i Norrköping innan han kom till Stockholms stadsteater 1973 där han debuterade i fotbollspjäsen IK Kamraterna. Därefter har han varit verksam vid denna scen och dess sidoverksamheter som Klara Soppteater och Vetenskapsteatern 1998. 1988 gjorde han egen regidebut vid Unga Klara. Han var också med om att starta...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Jan-Peder Falk i Hässleholm, Skåne.

I slutet av 1960-talet spelade han studentteater i Umeå och arbetade även som reporter vid Västerbottens Folkblad. Han utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1969-1972 och spelade barnteater ett år i Norrköping innan han kom till Stockholms stadsteater 1973 där han debuterade i fotbollspjäsen IK Kamraterna. Därefter har han varit verksam vid denna scen och dess sidoverksamheter som Klara Soppteater och Vetenskapsteatern 1998. 1988 gjorde han egen regidebut vid Unga Klara. Han var också med om att starta tävlingsgrenen teatersport inom stadsteaterns ram och har undervisat vid Scenskolan.

Hans mest verkningsfulla roller faller inom ramen för det smått obehagliga när han gjort en rad kyligt arroganta figurer. Så var fallet t.ex. med filmen Svart gryning (1987) där han porträtterade verklighetens Alfredo Astíz, den argentinske löjtnant som gjorts ansvarig för Dagmar Hagelins försvinnande. På senare år har denna hans speciella aura med den överlägset aristokratiska replikföringen kommit till god användning i långserien Nya Tider (1999-2003), där han spelat den slipade, intrigante och hale advokaten Carl Gripenhielm, som manipulerar och förtrycker sin familj och närmaste omgivning. Samma framtoning har också använt i komiska sammanhang som i deckarpusselserien Cluedo - en mordgåta (1996), där han spelade en mycket arrogant överste. Emellanåt brukar han även uppträda i andra former av program som sketch- och revytextmakare och medverkade t.ex. med politiska sketcher i tv-programmet Speciellt 1983.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?