Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska och regissör (film 2003). Född i Söderhamn. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och sökte in till Scenskolan men kom inte in. I stället började hon vid Calle Flygares teaterskola och började arbeta i en fri grupp samt staterade på film som bordellflicka i Sjömans Linus eller Tegelhusets hemlighet (1979). Hon fick engagemang vid Gotlands teater och var där i två och ett halvt år och återvände sedan till Stockholm där hon tog lektioner för Lena Granhagen och fick en roll i Johan Bergenstråhles uppsättning 1982 av Agnes...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska och regissör (film 2003). Född i Söderhamn.

Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och sökte in till Scenskolan men kom inte in. I stället började hon vid Calle Flygares teaterskola och började arbeta i en fri grupp samt staterade på film som bordellflicka i Sjömans Linus eller Tegelhusets hemlighet (1979). Hon fick engagemang vid Gotlands teater och var där i två och ett halvt år och återvände sedan till Stockholm där hon tog lektioner för Lena Granhagen och fick en roll i Johan Bergenstråhles uppsättning 1982 av Agnes Bernauer på Stadsteatern och hade senare en lite mer betydande roll i tv-serien Torsten och Greta (1983). Sedan följde en omgång med Riksteatern innan hon hade bättre lycka och 1984-1987 utbildade hon sig vid Scenskolan i Stockholm.

Efter examen spelade hon bl.a. på Pistolteatern 1988 och slog ett år senare igenom i tv som problemfylld tonåring i långserien Det var då ... (1989). Hon hade något senare en stor roll som temperamentsfylld sekreterare i TV4:s första såpa Destination Nordsjön (1990). Därefter var hon 1991-1996 vid Stockholms stadsteater med roller i bl.a. Othello, Trettondagsafton och Körsbärsträdgården.

På senare år har hon dock i huvudsak ägnat sig åt regi men med ett par större mammaroller i VinterViken (1996) och Lilla Jönssonligan på styva linan (1997). 1993 började hon en karriär som frilansregissör på heltid och har gjort en rad avsnitt av Rederiet och delregisserade 2001 års julkalender Kaspar i Nudådalen. Därutöver har hon också ägnat sig åt teaterundervisning i Johannesburg i Sydafrika.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?