Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1979). Född Marika Lindström i Skellefteå, Västerbotten. Hon är dotter till en järnvägstjänsteman och växte upp i Jokkmokk innan familjen kom till Kil i Värmland. Efter studenten i Karlstad tänkte hon först läsa litteraturhistoria i Stockholm men där började hon spela studentteater och kom in vid på Calle Flygares teaterskola 1966. Hon tog privatlektioner för Irma Christenson och Håkan Serner och arbetade extra vid tv bl.a. som filmklippare. Vid TV fick hon även lite statistroller och spelade teater vid Teater 9. Sedan...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1979). Född Marika Lindström i Skellefteå, Västerbotten.

Hon är dotter till en järnvägstjänsteman och växte upp i Jokkmokk innan familjen kom till Kil i Värmland. Efter studenten i Karlstad tänkte hon först läsa litteraturhistoria i Stockholm men där började hon spela studentteater och kom in vid på Calle Flygares teaterskola 1966. Hon tog privatlektioner för Irma Christenson och Håkan Serner och arbetade extra vid tv bl.a. som filmklippare. Vid TV fick hon även lite statistroller och spelade teater vid Teater 9. Sedan följde utbildning 1972-1975 vid Scenskolan i Stockholm och efter denna var hon engagerad en period vid Stockholms stadsteater. Efter att ha varit verksam vid bl.a. Dramaten och tv-teatern återkom hon senare 1992 till stadsteatern.

Det är främst via TV som berömmelsen kommit. Ett slag fick hon närmast status som svensk "tvåloperadrottning" genom sina roller i Lösa förbindelser (1985) och sedan Varuhuset (1987-1988). Den senare valde hon själv att bli utskriven från på ett spektakulärt sätt när hon märkte att rollen höll på att få ta för stor plats. Hon har en mörk och lite svårmodig utstrålning och detta användes på ett kusligt sätt när hon gestaltade den sadistiska modern i Anderz Harning-filmatiseringen Ondskans år (1986). Likaså när hon spelade den iskalla Hedvig i serien efter Siegfrid Siwertz Selambs (1979), en roll hon själv räknar som en av sina mest intressanta. Under senaste åren har hon framträtt bl.a. som den ihjälsprängda OS-generalen i Colin Nutleys Sprängaren (2001) och huvudpersonen Hoffas mor i tv-serien Tusenbröder (2002). Hon är gift med skådespelaren Ingvar Hirdwall.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?