Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Göteborg. Scenskolan i Göteborg 1977-1980.-                     Claes Ljungmark planerade först att bli läkare och arbetade under en tid i Göteborgs hamn. Scendebuten kom med "Hoppla, vi lever" (1980) på Stockholm stadsteater. På denna scen har han även kommit att ägna sig åt improvisationsteater. En av hans mer bemärkta roller där är emellertid som Krille Krokodil i "Arne Anka" (1995), som året därpå gjordes...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Göteborg. Scenskolan i Göteborg 1977-1980.

-                    

Claes Ljungmark planerade först att bli läkare och arbetade under en tid i Göteborgs hamn. Scendebuten kom med "Hoppla, vi lever" (1980) på Stockholm stadsteater. På denna scen har han även kommit att ägna sig åt improvisationsteater. En av hans mer bemärkta roller där är emellertid som Krille Krokodil i "Arne Anka" (1995), som året därpå gjordes för TV.

En av hans första betydande roller var som mobbad lärarvikare i Bullen-serien Klassliv (1989). Ibland har det blivit kyliga karaktärer som kommissarie Van Veterens dystra kollega Münster i serien efter Håkan Nessers deckare, Det grovmaskiga nätet (2000), Återkomsten (2001) och Kvinna med födelsemärke (2001), eller som industriledaren Sander i spelfilmen Före stormen (Reza Parsa, 2000). Mer bisarr var hans inhopp i Rederiet (1994-1995) som fanatisk religiös sektledare.

Ljungmarks medverkan i Det enda rationella (Jörgen Bergmark, 2009) gav honom Guldbaggen för bästa manliga huvudroll. Under 2010-talet har han setts som polismannen Viggo Norlander i filmatiseringarna av Arne Dahls kriminalromaner.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2010 Bästa manliga huvudroll Det enda rationella

Insatser

Roll

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Saknar du några uppgifter om filmen eller är det något på den här sidan som inte är korrekt? Isåfall vill vi jättegärna veta om det.
Skriv några rader till oss på redaktionen så tar vi en titt på det.

Vad gäller det?