En guide till vod-tjänsterna för svensk film

En artikel av
Jenny Wikstrand, analytiker, Svenska Filminstiutet
Monica Z

Den mesta filmen ser vi hemma i soffan, och det blir allt vanligare att hyra, strömma och köpa film digitalt. Men hur enkelt är det egentligen att hitta den svenska filmen på de olika filmtjänsterna som finns? Var finns de populäraste och mest kritikerhyllade svenska filmerna någonstans i vod-floran?

Film är bäst på bio, heter det. Och svenskarna ser gärna film på bio; 7 av 10 går på bio minst en gång per år. Men de allra flesta filmerna ser vi på andra ställen än på biografen. Förbi är tiden när klibbiga vhs-fodral och senare slimmade dvd-rektanglar bars hem från videobutiken på hörnet. Nu ser vi filmer digitalt, via vod – video on demand.

Det finns flera olika vod-varianter. En är strömmande prenumerationstjänster, där man betalar en månadsavgift och sen får tillgång till en katalog av filmer och tv-serier. En annan är att hyra enstaka filmer och då få tillgång till filmen under en begränsad tid. Slutligen finns alternativet att köpa filmen digitalt och få behålla den för alltid. De olika varianterna utnyttjas olika mycket. 2017 sågs 22 procent av alla filmer via strömningstjänster medan digital hyrfilm svarade för enbart fyra procent av filmtittandet.

Det finns en rik flora av vod-tjänster på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Och vilken tjänst är bäst på svensk film? I en undersökning* av var de största svenska biosuccéerna och mest kritikerhyllade svenska filmerna finns, framträder en tydlig vinnarkategori.

Det visar sig att digital hyrvideo är den bästa vägen till att hitta den svenska filmen. Av de 40 undersökta filmerna finns 39 stycken på någon digital hyrtjänst. Strömningstjänster som Netflix och HBO Nordic är väldigt populära och står för en stor andel av tittandet, men här finns väldigt få svenska filmer. Bara en tredjedel av de undersökta filmerna finns på någon strömningstjänst. För de filmerna som fått höga betyg av filmrecensenterna är det än mer knapert, det är bara tre av tjugo filmer som finns att strömma: Låt den rätte komma in, Call Girl och Maria Larssons eviga äventyr.

På marknaden finns en mängd olika vod-tjänster, bara i den här undersökningen har 15 olika tjänster förekommit. SF Anytime, där man både kan hyra och köpa film, är den tjänst som har flest av de undersökta filmer, närmare bestämt 28 stycken. Tätt efter kommer Itunes och Plejmo. Det är överlag de digitala hyrtjänsterna som dominerar, de strömmande abonnemangstjänsterna ligger långt efter.

Beroende på om man letar efter filmer som gått bra på bio eller filmer som hyllats av kritikerna, skiljer det mycket mellan de olika vod-tjänsternas utbud.

För filmer som fått höga kritikerbetyg är Triart den tjänst som har flest filmer, medan SF Anytime är den tjänst som dominerar för filmerna med största biopubliken. Den populära strömningstjänsten Netflix har endast sex av de 40 undersökta filmerna, och övriga abonnemangstjänster har ännu färre.

Så det kanske är dags för svenskarna att lära sig en ny fredagsrutin. Istället för att gå ner till videobutiken på hörnet för att hyra fredagsfilmen, är det dags att logga in på närmaste digitala hyrvideotjänst istället. Där finns filmen!

* De filmer som undersökts är svenska långfilmer som visats på bio mellan 2006-2016

Tio filmer som finns på många vod-tjänster

Nedan länkas det till två sajter som sammanställer olika vod-tjänster