Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska. Född Catherine Madeleine Hansson i Malmö. Hon var först med i ett jazzband och hade planer på en musikerkarriär men övergick sedan till skådespeleri och kom blott arton år gammal in vid Scenskolan i Malmö där hon utbildade sig 1976-1979. Samtidigt gjorde hon större roller i två tv-serier, Sommarflickan (1978) och Våning för 4 (1979). Efter examen var hon ett år vid Upsala stadsteater innan hon återvände som frilans till Malmö, där hon gjorde ett par tv-roller som stökiga ungdomar med problematisk uppväxt i Tanzi - den...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Catherine Madeleine Hansson i Malmö.

Hon var först med i ett jazzband och hade planer på en musikerkarriär men övergick sedan till skådespeleri och kom blott arton år gammal in vid Scenskolan i Malmö där hon utbildade sig 1976-1979. Samtidigt gjorde hon större roller i två tv-serier, Sommarflickan (1978) och Våning för 4 (1979). Efter examen var hon ett år vid Upsala stadsteater innan hon återvände som frilans till Malmö, där hon gjorde ett par tv-roller som stökiga ungdomar med problematisk uppväxt i Tanzi - den flygande snaran (1986) och Skrik för livet (1987). Senare flyttade hon till Stockholm där hon under en tid 1989 spelade vid Pistolteatern i bl.a. musikalen Sweet Necro Feelings, där hon var med och skrev musiken, men även periodvis var utan engagemang innan hon fick sitt stora genombrott som poliskvinnan Lena i långserien Tre Kronor (1994-1997). Efter några omgångar hoppade hon dock av eftersom hon, som hon uppgett, sagt sig vara trött på sin karaktär och inte ville förknippas med den resten av sitt liv. Dock har hon senare spelat ännu en roll i samma stil som kriminalinspektör i Anna Holt (1999).

Den tuffa framtoningen hon uppvisat i dessa roller ligger i linje med tidigare roller som den skånsktalande arbetarflickan med skinn på näsan i serien Våning för 4 eller den mer obehagliga fascistoida överklasskvinnan i Joker (1991). Hon har emellertid uppvisat andra sidor bl.a. som musikalartist i Buddy Holly (1995), Little Shop of Horrors (1996) och som Sally Bowles i Cabaret hos Riksteatern 1997-98 samt som sångerska i Bengt Bergers Old School. Hon var tidigare sambo med skådespelaren och författaren Rikard Bergqvist.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?