Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

 Skådespelare, regissör, regiassistent m.m. (film- och tv-roller från 1968). Född Maria Susanna Ekman i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Hon är dotter till regissören Mikael Ekman och tillhör således den fjärde generationen Ekman som är verksam inom film och teater. Det dröjde länge innan hon bestämde sig för att bli skådespelare även om hade erfarenhet som barnskådespelare från sin tidigaste barndom. Hon började vid balettakademin vid endast tre års ålder och var aktiv där till hon var sexton. Samtidigt medverkade hon i Vår Teaters...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSkådespelare, regissör, regiassistent m.m. (film- och tv-roller från 1968). Född Maria Susanna Ekman i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

Hon är dotter till regissören Mikael Ekman och tillhör således den fjärde generationen Ekman som är verksam inom film och teater. Det dröjde länge innan hon bestämde sig för att bli skådespelare även om hade erfarenhet som barnskådespelare från sin tidigaste barndom. Hon började vid balettakademin vid endast tre års ålder och var aktiv där till hon var sexton. Samtidigt medverkade hon i Vår Teaters barnteaterverksamhet. Senare utbildade hon sig vid Calle Flygares teaterskola och gjorde flera dansturnéer med olika grupper. 1990-1994 arbetade hon i New York som dansare, modell och sminkös samt vidareutbildade sig vid HB [Herbert Berghof] Studio och tog lektioner för dramapedagogen Geraldine Brown. Hon återvände till Sverige vid mitten av 1990-talet och fick snart en större roll i tv-serien Tre Kronor (1995-1997) som tuff polis som efterhand blev snällare. Denna roll satte i mån en viss prägel på hennes andra stora roll som skvallerjournalisten Linn Westin i såpan Nya Tider (1999-2003), där hon gjorde en ovanligt sammansatt "bitch" med sin blandning av elakhet och tragik. Vid sidan av skådespelandet har hon bland annat varit veksam som regiassistent och regidebuterade 2016 med kortfilmen Run, Ran, Run.

P O Qvist (2004) - redigerad 2018-01-11

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?