Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född på Lidingö, Stockholm.-Efter skolan var Lena Strömdahl ett år vid Skara Skolscen innan hon 1967 kom in vid Scenskolan i Göteborg, som hon dock lämnade efter bara ett halvår. I stället började hon arbeta med diverse yrken som au pair och butiksbiträde innan hon åter började med skådespelande i olika grupper som Narren, Friteatern och Pistolteatern. 1970-1971 var hon verksam vid Riksteaterns skolteatergrupp (Kopparbergsensemblen) och 1973 i Riksteaterns Pionjärteaterensemble. 1983 kom hon till Orionteatern (tidigare...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född på Lidingö, Stockholm.

-

Efter skolan var Lena Strömdahl ett år vid Skara Skolscen innan hon 1967 kom in vid Scenskolan i Göteborg, som hon dock lämnade efter bara ett halvår. I stället började hon arbeta med diverse yrken som au pair och butiksbiträde innan hon åter började med skådespelande i olika grupper som Narren, Friteatern och Pistolteatern. 1970-1971 var hon verksam vid Riksteaterns skolteatergrupp (Kopparbergsensemblen) och 1973 i Riksteaterns Pionjärteaterensemble.

1983 kom hon till Orionteatern (tidigare Modellteatern) efter dess flytt till Stockholm och spelade där till 1980-talets slut. Där hade hon bl.a. framgång med rollen som hushållerskan i "Pygmalion" (1985). Därefter var hon flera säsonger med i TV-serien Rederiet (1992-1996). Hon har också varit verksam på Dramaten och vid Riksteatern.

På 2000-talet har Strömdahl bl.a. medverkat i TV-serien Kommissionen och filmer som Wallander: afrikanen (Stephan Apelgren, 2005) och The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher, 2011).

P O Qvist (2004), redigerad 2012-01-12

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?